Разумков прокоментував законопроект про зменшення держфінанасування партій / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков прокоментував президентський законопроект щодо скорочення державного фінансування політичних партій.

Як передає кореспондент УНІАН, у коментарі журналістам спікер наголосив, що парламент ще вивчатиме положення цього проекту закону.

"Зараз ці законопроекти будуть проходити комітети. Після цього вже будемо розглядати і приймати рішення в залі", - сказав спікер.

Відео дня

Читайте такожРазумков прокоментував перше засідання парламенту

На прохання журналістів прокоментувати положення законопроекту щодо фінансування з держбюджету лише тих партій, які пройшли до ВР за результатами виборів, і чому взагалі б не скасувати виділення коштів партіям, Разумков сказав: "Це пропозиція президента. Я думаю, що народні депутати вивчать всі аспекти цього проекту закону, і вже після цього ми зможемо якісніше провести дискусію з цього приводу".

На питання, чи сам він підтримує таку ініціативу, голова ВР висловив думку, що вона має право на існування.

"Але я ще раз кажу: для того, щоб більш компетентно про це говорити, треба вивчити закон", - наголосив Разумков.

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроект (№1029), яким пропонує знизити обсяг державного фінансування партій і не виділяти кошти тим політичним силам, які не подолали 5% бар'єр на виборах.

Читайте такожРазумков вважає, що 3 вересня Рада продовжить роботу над скасуванням депутатської недоторканності

Законопроектом передбачається, що право на держфінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менше 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі.

Законопроектом пропонується щороку виділяти на державне фінансування партій 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь в голосуванні по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах народних депутатів. Зараз цей коефіцієнт становить 0,02.

Відповідно до чинного закону про політичні партії, держфінансування отримують всі політичні сили, які набрали більше 2% голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. Голоси за мажоритарників в даному випадку не враховуються. Розмір фінансування залежить від явки виборців і від кількості голосів. Один голос виборця оцінюється в 2% від прожиткового мінімуму.