Необхідно ввести систему голосування за відбитками пальців - Разумков  / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголошує, що для запобігання "кнопкодавству" у парламенті необхідно запровадити систему голосування за відбитками пальців.

Читайте такожГолова ВР прокоментував президентський законопроект щодо скорочення держфінансування партій

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам, відповідаючи на запитання, коли в парламенті запровадять таку систему.

Відео дня

"На жаль, це не такий швидкий процес. Нам би хотілося, щоб це було вже", - зазначив голова ВР.

На запитання, що заважає вже зараз запровадити голосування за відбитками пальців, Разумков сказав: "Треба встановити "Раду-4"... Зараз йшла мова лише про сенсорну кнопку, але вона не сертифікована. Ми про це говорили. Вона не передбачена Регламентом, на неї не дає гарантію установа, яка її імплементувала. І фактично, вона вже 11 років знаходиться у сплячому режимі".

Голова ВР зазначив, що під час першого засідання парламенту IX скликання у сесійній залі була певна напруга. 

"Я вам чесно скажу, навіть у мене не спрацювала кнопка... Зелена кнопка. Але якщо б їх було дві, то я не впевнений, що були б такі результати голосування", - сказав Разумков.

"Для того, щоб дійсно відійти від «кнопкодавства» та забути про таку ганебну практику, треба, щоб це була не лише сенсорна кнопка, а щоб це була саме кнопка, яка буде фіксувати індивідуальність того чи іншого народного депутата. А це відбиток пальця - я думаю, що було б не погано. Зараз майже в кожному смартфоні є така функція. Будемо сподіватися, що найближчим часом вона з'явиться і у Верховній Раді", - наголосив він.

Водночас спікер зауважив, що не може наразі назвати конкретні терміни переходу на систему голосування за відбитками пальців.

"Я буду намагатись, щоб це було зроблено якомога швидше", - підкреслив Разумков.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня народний депутат від партії “Слуга народу” Руслан Стефанчук заявив, що партія розглядає питання про розробку системи «Рада-4», яка дасть можливість ідентифікувати депутатів за відбитками пальців.