dynamo.kiev.ua

Колишньому народному депутату Верховної Ради ІІІ-VIII скликань Костянтину Жеваго сьогодні, 27 вересня, вручили підозра заочно.

Про це повідомила перший заступник директора Держбюро розслідувань Ольга Варченко у своєму пості в Facebook.

Є нові подробиці у справі розтрати коштів банку "Фінанси та Кредит". Сьогодні заочно вручили підозру колишньому народному депутату Костянтину Жеваго, якого раніше перевіряли на причетність до злочинної схеми по розтраті і легалізації 2,5 мільярда гривень банку, - написала Варченко.

Відео дня

Вона також повідомила, що, перш ніж вручити підозру екс-нардепу, слідчі вивчили і проаналізували документи з господарської діяльності і фінансових операцій між «Фінанси і Кредит» та іноземними банками-кредиторами. Матеріали, зібрані слідчими в рамках кримінального провадження, дали підстави вважати, що Костянтин Жеваго, який є бенефіціаром банку, причетний до організації злочинної схеми по відмиванню грошей.

Варченко також повідомила нові подробиці у справі.

"Гроші, отримані за поруку банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу. Про підозру йому повідомили ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні посадової особи, вчинена за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України", - додала Варченко.

Вона також нагадала, що в липні цього року вже повідомили про підозру двом топ-менеджерам «Фінанси і кредит». Також у двох кримінальних провадженнях повідомили про підозру 7 колишнім посадовим особам фінустанови, чотири з яких зараз перебувають у міжнародному і державному розшуках.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про те, що підставна офшорна компанія Жеваго в період 2007-2014 роки відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Пізніше, між банком «Фінанси та Кредит» Жеваго та іноземними банками були підписані договори застави на суму 113 мільйонів доларів США, якими український банк поручався через офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків «Фінанси і Кредит» саме ті 113 мільйонів доларів США. Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк «фінанси та кредит» оголосили неплатоспроможним.