Ілюстрація \ REUTERS

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявляє, що зміни до законів про подвійне громадянство планується напрацювати до кінця поточного року.

Читайте такожГолова МЗС розповів про перспективи запровадження подвійного громадянства

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Сегодня". Зокрема, у нього запитали про крайні терміни прийняття рішення щодо запровадження подвійного громадянства.

Відео дня

"Є два шляхи. Перший – якщо ми підемо традиційним міжвідомчим шляхом – це може зайняти декілька місяців. Оскільки треба зібрати думки всіх міністерств, пропустити через уряд і вийти на парламент. Може бути інша ініціатива, якщо безпосередньо депутати з правлячої фракції візьмуться за розробку, або президент внесе цю пропозицію. Зараз шляхи опрацьовуються, але ми намагатимемося зробити це набагато швидше, щоб вже до кінця року мати, як мінімум, законопроект, а може, й закон", - сказав Боднар.

При цьому на уточнююче питання, чи реально проголосувати за законопроект все ж таки після Нового року, заступник міністра сказав: "Не факт. Але може бути й так".

"Все залежить від того, наскільки швидко все буде опрацьовано, оскільки закон комплексний – це закон про зміни до законів. Бо треба включати зміни до деяких законодавчих актів, які вже діють, і змінювати певні положення. Це стосуватиметься не тільки самого питання про подвійне громадянство, а й деяких інших. Предметно цим займається міжвідомча група на чолі з керівництвом Офісу президента. Тобто, робота триває якраз на виконання доручення президента", - заявив дипломат.

Він зазначив, що робота над цим питанням ведеться з літа.

"В принципі, це комплексне питання, орієнтоване на декілька категорій громадян. Перш за все на наших громадян, які виїхали за кордон і проживають там постійно або тимчасово, і мають плани отримати інше громадянство. Друга група – це категорія українських громадян, які проживають тут і певним чином отримали інше громадянство. І третя категорія – це іноземці, в основному українського походження, які хотіли б отримати українське громадянство, але не мають зараз такої можливості, оскільки мають первинне громадянство іншої держави", - додав Боднар.

Водночас, він наголосив, що для отримання українського громадянства мають бути певні запобіжники, зокрема присяга і екзамен з державної мови.

"Зараз напрацьовується концепція. Є певні обмеження щодо такої можливості. Це стосується, насамперед, державної служби в органах прокуратури, суду, інших правоохоронних органах, виборних посад, в тому числі президента, депутатів парламенту і органів місцевого самоврядування. Але можуть бути певні винятки за результатами дискусій. Наприклад, не виключено, що може виникнути необхідність в залученні громадян іноземних держав до роботи в уряді або в інших інституціях. Політичні посади в принципі могли б бути одним із варіантів винятків. Але це питання дискусійне і зараз ми концентруємося на тому, щоб завершити концепцію і напрацювати законопроект", - сказав заступник міністра.

Крім того, він уточнив, що стосовно РФ буде запобіжник і "громадянство держави-агресора не може бути предметом регулювання цього закону".

Як повідомляв УНІАН, 20 травня у зверненні до українського народу після інавгурації у Верховній Раді президент Володимир Зеленський заявив про готовність надати громадянство України всім етнічним українцям у світі, які готові працювати на благо нашої держави.