Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що тиск і шантаж Угорщини не пройде, але Україна готова домовлятися.

Про це Боднар сказав в інтерв'ю виданню "Сегодня".

Зокрема, у нього запитали, чи існує в України "план Б", якщо Угорщина не розблокує засідання Комісії Україна-НАТО, навіть коли Верховна Рада імплементує останню рекомендацію Венеціанської комісії стосовно забезпечення прав угорської нацменшини на Закарпатті.

Відео дня

Боднар сказав, що відносини з НАТО для України є стратегічними.

Читайте такожВ МЗС назвали терміни напрацювання змін до законів про подвійне громадянство

"Ми декларуємо бажання приєднатися до НАТО, стати членом Альянсу. Тому будь-які застереження і зауваження ми намагаємося враховувати, але не політизовані. У даному випадку, якщо це політичний тиск чи шантаж, для нас це неприйнятно. Ми це так само декларуємо і нашим партнерам по НАТО про те, що ми готові в рамках існуючих зобов’язань виконувати свою частину, але не поступатися національними інтересами. Якщо риторика Будапешта повертається до 2017 року, що ми повинні щось скасувати, це не працює. І ми так само закликаємо наших партнерів дивитися реалістично на сьогоднішню Україну, яка, зважаючи на збройну агресію Росії, стає ще сильнішою. Звичайно, тиск і шантаж не пройде. Ми готові продовжувати рівноправні переговори, готові домовлятися", - заявив Боднар.

Дипломат додав, що в Україні угорську національну меншину ніхто в правах не обмежує.

"А ті можливості, які створюються новим законом про освіту, навпаки, їх розширюють. Створюється можливість українцям угорського походження вивчати українську мову, бути інтегрованішими, мати більше можливостей для працевлаштування, навчання, роботи, щоб реалізовувати себе не тільки в тій частині України, де вони проживають, а й у ширшому контексті", - заявив дипломат.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Це положення викликало обурення в Угорщини, яка блокувала проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні.

Згідно з висновком Венеціанської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

30 жовтня стало відомо, що Угорщина заветувала спільну заяву від Північноатлантичної ради НАТО в рамках Комісії Україна-НАТО щодо України. Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна заветувала заяву, оскільки документ не зобов'язував офіційний Київ повернути права етнічній угорській меншині на Закарпатті, яких її «було позбавлено».

Як відомо, для ухвалення рішень в Альянсі має бути консенсус серед усіх 29 країн-членів, в тому числі згода Угорщини.

31 жовтня за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО була ухвалена спільна заява. Зокрема, українська влада у заяві задекларувала зобов'язання виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо збалансування мовної статті закону про освіту. Глава МЗС Угорщини пояснив, що вето зі спільної заяви Комісії Україна-НАТО було знято в останній момент. Сійярто зазначив, що у документі врахували пропозицію Угорщини щодо прав представників угорської меншин у сфері освіти.