Пристайко сподівається, що прогрес щодо Донбасу стане прикладом  / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко висловив сподівання, що успіх в урегулюванні конфлікту на Донбасі прокладе шлях до урегулювання затяжних конфліктів у Грузії (у зв'язку з ситуацією в Абхазії і Південній Осетії), Молдові (у зв'язку з ситуацією в Придністров'ї) та Азербайджані (у зв'язку з ситуацією в Нагірному Карабасі).

Про це він заявив на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Братиславі, яке транслюється на сайті Організації.

Читайте такожУ Зеленського заявили про готовність змінити Конституцію після "нормандського саміту"

Відео дня

"Через декілька днів у Парижі на саміті "нормандського формату" ми спробуємо добитися прогресу в урегулюванні найбільшого активного конфлікту в Європі", - заявив Пристайко.

Він висловив сподівання, що здобутий прогрес щодо урегулювання ситуації на Донбасі може "прокласти шлях до мирного урегулювання затяжних конфліктів не лише в Україні, але і на територіях Грузії, Молдови і Азербайджану з повною повагою до їхнього суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів".

"Ми вступаємо у шостий рік обговорення як вирішити грубе, чітке, неусунуте порушення ключових принципів, які забезпечують міцний фундамент для безпеки європейського континенту з часу Другої світової війни", - заявив Пристайко.

Він зазначив, що такі принципи і зобов'язання ОБСЄ як повага до суверенітету і територіальної цілісності, незастосування сили для мирного урегулювання конфліктів не підлягають перегляду і не можуть бути предметом компромісу.

"Кричуща зневага до норм міжнародного права, Статуту ООН, основних принципів ОБСЄ з боку країни-учасниці ОБСЄ призвела до ситуації, коли частини території України залишаються окупованими", - заявив Пристайко.

Він сказав, що насильство зберігається вздовж лінії зіткнення на Донбасі, і воно призвело до позбавлення 14 тисяч людей життя та ще щонайменше 30 тисяч людей дістали поранення. Крім того, міністр відзначив, що індустріальний потенціал та інфраструктура Донбасу залишаються зруйнованими, а торговельні зв'язки стали обірваними і сотні тисяч людей були змушені покинути свої домівки.

Також глава МЗС сказав, що окупаційна влада Росії в Криму продовжує проводити політику залякування, дискримінації та порушувати права людини жителів півострова, і зокрема кримських татар.