Ілюстрація / REUTERS

Народний депутат від "Слуги народу", голова постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавета Ясько переконана, що Росія через санкції країн Заходу та великі фінансові, військові й іміджеві втрати після організації "гібридної" війни на Донбасі також зацікавлена у встановленні миру в цьому регіоні.

Таку думку вона висловила в Facebook.

"Сьогодні нас очікує, мабуть, найважливіша зовнішньополітична подія року – саміт у "нормандському форматі" в Парижі. Практично півроку команда президента Зеленського невтомно працювала, щоб досягти результату. І зараз дуже важливо зберігати спокій та витримку. На переговорах у Парижі представники України на чолі з главою держави будуть керуватися національними інтересами України", - заявила вона.

Відео дня

За словами Ясько, вони дуже прості – збереження життів українських громадян, повернення непідконтрольних територій та наш цивілізаційний вибір.

"З часу останньої зустрічі лідерів держав "нормандської четвірки" минуло багато часу – понад три роки. Багато чого змінилося. Не змінилося одне: війна на сході України триває, ми втрачаємо наших захисників, цей край і далі надзвичайно мілітаризований і перебуває в зоні економічної кризи та наближається до екологічної катастрофи", - зауважила депутат.

Читайте такожПерша за три роки зустріч нормандської четвірки - все, що відомо на сьогодні

Ясько наголосила, що Україна хоче миру. "Втім, - написала вона, - у нас є свої пропозиції, умови і червоні лінії, що були публічно оголошені учасниками переговорів – президентом, представниками його Офісу, міністром закордонних справ. Червоні лінії не суперечать Мінським угодам, міжнародному праву і здоровому глузду: навпаки, ми вважаємо, що лише в рамках наших законних вимог, як проведення виборів до органів місцевого самоврядування в ОРДЛО українською ЦВК, роззброєння бойовиків, правосуддя для підозрюваних у воєнних злочинах, – мирний процес реально можливий".

На переконання Ясько, мир на сході України потрібен також іншим країнам "нормандської четвірки". "Перш за все, це стосується Росії. Справа не лише в санкціях, які, нагадую, прив’язані до Мінських угод. Організація гібридної війни – це великі фінансові, військові та іміджеві втрати для РФ. Нам це протистояння також коштує дуже дорого, але ми знаємо, для чого боремося – за свободу, незалежність і європейське майбутнє", - підкреслила вона.

"Під час зустрічі в Парижі ми хочемо пояснити Путіну та його команді, що українська влада і український народ мають цінності, якими не готові поступатися. Наше завдання – перевести боротьбу за наші території та наших людей за стіл переговорів і виграти цю боротьбу", - наголосила депутат.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 9 грудня, у Парижі президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент РФ Володимир Путін обговорять можливі кроки до встановлення миру на Донбасі.

Зеленський на переговорах у Парижі має намір першочергово порушити питання повернення полонених, припинення вогню та виведення бандформувань з території Донбасу.