Загальнонаціональна ідентифікація істотно зросла після 2013 року / фото УНІАН

75% населення вважає себе насамперед громадянами України, регіональну ідентифікацію обирають значно менше українців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва та Центру Разумкова, представлені під час прес-конференції на тему: "101-ша річниця Соборності України: що найбільше об'єднує і що роз'єднує українців".

У прес-релізі за результатами дослідження зазначається, що абсолютна більшість населення (75%) вважає себе насамперед громадянами України, регіональну ідентифікацію (належність до регіону, області, міста чи села) як основну обирають значно менше - 16% громадян.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці розповіли, яким бачать патріотизм

"Причому загальнонаціональна ідентифікація переважає в усіх регіонах України: південному (84%), центральному (78%), західному (76%) та східному (66%). Щоправда, в східному регіоні 7% вважають себе насамперед громадянами колишнього СРСР", - йдеться в результатах дослідження.

Зауважується, що загальнонаціональна ідентифікація істотно зросла після 2013 року (грудень 2013 року - 54%, грудень 2014 року - 73%).

Загальнонаціональне дослідження було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 18 грудня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані опитувань, проведених у різні роки Фондом "Демократичні ініціативи" разом з Центром Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.

Як повідомляв УНІАН, майже 70% українців вважають, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська повинна залишатися єдиною державною.