Група народних депутатів звернеться до прокуратури щодо можливого перешкоджання депутатській діяльності міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим.

Про це в коментарі УНІАН повідомив народний депутат від «Слуги народу» Максим Пашковський.

Відео дня

За словами Пашковського, 13 грудня в робочий час він прийшов до Моргунова з метою запросити його на захід у Вінниці, який організовував він та ще 7 народних депутатів, - Антикорупційний форум, на якому порушувалися найгостріші питання міста.

«Це була більше презентація для людей, дати трішки розголосу цій ситуації, тому що замовчується, і при можливості – поставити запитання або взяти якісь гарантії у мера, щоб ці питання були ним контрольовані… У громади є запит, щоб такі скандали (інформація про корупційні дії в місті – УНІАН) були під контролем у влади», - сказав депутат.

У той же час, наголосив Пашковський, на прийом до міського голови його спершу не пропустили, хоч він і повідомив, що є народним депутатом. Потім він 20 хвилин чекав відповіді від рецепції та з приймальні мера щодо можливості прийому, після чого йому повідомили, що Моргунов розмовляє по телефону і пообіцяли знову передзвонити.

«Загалом я там пробув 40 хвилин. Ніхто не спустився, не передзвонив, нічого», - розповів він.

За словами депутата, він та ще 80 його колег направили звернення до Моргунова із запитанням, чому всупереч вимогам закону України «Про статус народного депутата», де зазначається, що депутат користується правом невідкладного прийому очільниками будь-яких організацій, міський голова не прийняв Пашковського.

«Через два тижні після того я вже приїхав до нього з сімома народними депутатами… Ми туди потрапляли з боєм. На турнікетах стоять «тітушки», на сходових клітинах стоять «тітушки». Ми всіх повиганяли, потрапили до нього», - зауважив Пашковський.

Він пояснив, що є значна кількість різної інформації щодо начебто низки корупційних дій в місті.

«Одне з найгостріших питань – це незаконне виділення земельних ділянок в заплаві річки Вишенька та Вишенського озера. Якщо говорити простіше, у нас є каскад озер і зараз виділяється земля прямо у воді», - розповів Пашковський.

Депутат зауважив, що згідно з Водним кодексом України, забудова прибережної захисної смуги заборонена: «Але вони на це чхали, вони виділяють землю вже прямо в озері, тому що це озеро починають засипати. Цей каскад утворюється з джерел, якраз з того озера, яке засипають. Тобто, у нас просто втратиться ця екосистема».

Так, повідомив Пашковський, під час зустрічі з Моргуновим його «змусили» не виносити питання чергового виділення земельних ділянок на розгляд сесії міськради.

«Ми сказали: «Ви зараз чините завідомо незаконні дії», - додав він.

Крім того, зазначив депутат, під час цієї зустрічі було домовлено про ще одну зустріч з міським головою, але пізніше від Моргунова йому надійшов лист з роз’ясненнями правил порядку відвідування міського голови та поясненнями щодо причин зайнятості мера 13 грудня.

У листі також Пашковського закликають в подальшому попередньо узгоджувати дату та час зустрічей, а також «поважати працю один одного».

За його словами, один із депутатів, які були присутні на зустрічі з Моргуновим, «написав звернення в Генеральну прокуратуру та Генеральне управління МВС щодо порушення кримінальної справи за статтею «Перешкоджання депутатській діяльності».

У міського голови закликали депутатів узгоджувати час візитів

Під відповідним зверненням було зібрано підписи 40 народних депутатів.

«Я хочу попросити Генпрокуратуру і хочу попросити Генеральне управління МВС перевірити дану інформацію, встановити, чи не порушував в такому випадку очільник нашого міста закон», - пояснив Пашковський і додав, що діям міського голови Вінниці має бути надано правову оцінку, а якщо «є порушення, то нехай його притягають до відповідальності».