Андрій Єрмак / фото УНІАН

Новий глава Офісу президента Україні Андрій Єрмак донедавна був не найпомітнішою фігурою у команді Зеленського. Втім, про нього заговорили за океаном, коли він втрапив в міжнародний скандал навколо «українських справ» адвоката Трампа Руді Джуліані.

Нещодавно низка провідних американських видань написала, як Джуліані під час непублічної зустрічі з тоді ще помічником Зеленського Єрмаком просив залишити Віталія Кличка на посаді голови КМДА.

Кличко врешті-решт втримався на посаді, а витік інформації про зустріч Єрмака з Джуліані став ще одним приводом для критики президента США Трампа його опонентами. Адже нещодавно демократи домогались його імпічменту.  

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Зв'язок адвоката Трампа з Кличком піднімає незручні питання

Порятунок Кличка

Washington Post писало, що зустріч між Джуліані та Єрмаком мала місце в серпні минулого року.

Сторони мали обговорити чутливі моменти стосунків між Києвом та Вашингтоном. За даними видання, місія Джуліані полягала в тому, аби домогтися від України проведення політично вигідного Трампу розслідування. Втім, у Джуліані було ще одне несподіване прохання — допомогти меру Києва Віталію Кличку зберегти посаду голови КМДА.

Конкретні обставини перемовин наводить колишній помічник Джуліані Лев Парнас, який брав участь у зустрічі.

 «Руді сказав йому [Єрмаку]: 'Простежте за тим, щоб Кличко залишився', - розповідав Парнас в інтерв'ю The Washington Post.

При цьому видання розповідає і про інший примітний факт. За словами Парнаса, на початку липня минулого року Кличко під час зустрічі з Джуліані в Нью-Йорку поскаржився йому на те, що його хочуть звільнити з посади голови КМДА, і попросив йому допомогти.

У WP наголошують: факт про переговори Джуліані з українським урядом щодо Кличка, що не афішувався раніше, є ще одним прикладом того, як Джуліані використовував свою високу посаду в якості близького радника Трампа для просування своїх особистих інтересів.

New York Times називає Київського міського голову Віталія Кличка давнім другом і колишнім клієнтом Джуліані. Після перемоги Зеленського на виборах Кличко був на межі звільнення з посади голови КМДА, яка передбачала розпорядження бюджетом Києва у 2 мільярди доларів.

В інтерв'ю The New York Times Джуліані визнав, що обговорював позицію Кличка на зустрічі зі старшим помічником Зеленського, Андрієм Єрмаком, в Мадриді 2 серпня.

«Я сказав: "Я не знаю, я не в курсі подій, але, схоже, він — один з хороших хлопців», — заявив Джуліані, згадуючи розмову. — І я виступаю як особистий друг, а не як представник влади або тому подібне».

Втім він послідовно заперечує, що чинив тиск на українську сторону в тому чи іншому вигляді.

Джерела NYT в оточенні Кличка тим часом розповіли, як мер Києва після зустрічі з Джуліані на початку серпня хвалився «американськими  союзниками», які врятують його від звільнення.

Зустріч Єрмака з Джуліані відбулася в той час, коли новий президент України хотів заручитися підтримкою з боку США, найбільш впливового союзника Києва у конфлікті проти Росії.

Врешті-решт, Кличко зберіг посаду в КМДА, хоча влітку його звільнення здавалось невідворотним. Водночас в NYT зазначають: враховуючи складний і непрозорий характер української політики, незрозуміло, чи було втручання Джуліані вирішальною силою, що дозволила Кличку зберегти свою посаду.

Родичі Єрмака та війна на Донбасі

Ще один політичний скандал з Єрмаком знову ж таки пов’язаний з США. В жовтні минулого року повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор у своїх показах Конгресу розповів про обід за участю Єрмака, спецпредставника США по Україні Курта Волкера та людини на прізвище Новіков (позаштатний радник президента Ігор Новіков – ред.), що мав місце 14 вересня. Волкер висловив українським партнерам думку, що було б на краще не починати розслідувань проти колишнього президента Порошенка. Зокрема – щодо подій із захопленням суден ВМС України у Керченській протоці.

У відповідь Єрмак та Новіков начебто дістали телефони та почали показувати фото своїх родичів, що постраждали від війни на Донбасі.

«Один був братом, а інший – двоюрідним братом, які були вбиті або поранені на сході. І вони показали це Курту та мені, і казали, що Порошенко несе відповідальність за це», – зазначив Тейлор.

Така заява викликала обурення в Україні, адже за цією логікою відповідальність за розв’язану Росією війну лежить на українській стороні.

Сам Єрмак у коментарях ЗМІ заявляв, що не називав Порошенка винуватцем початку війни на Донбасі.

За його словами, на зустрічі обговорювалась причетність Порошенка до корупційних скандалів. Крім того, під час розмови він зазначив, що війна зачепила його сім’ю, як і багато інших сімей в Україні.