За словами Пристайка, Україна хоче уникнути легалізації бойовиків / фото УНІАН

Голова МЗС Вадим Пристайко заявляє, що сторони не наблизились до започаткування тристоронніх патрулів на українсько-російському кордоні у складі українців, представників громад окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, але Україна хоче уникнути легалізації контрольованих Росією бойовиків.

Про це міністр закордонних справ України сказав в програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Зокрема, глава МЗС повідомив, що пропозиція про створення спільних патрулів на Донбасі раніше була зафіксована у Мінських угодах. За його словами, передбачається залучення тих осіб, хто зараз перебуває на території Донбасу.

Відео дня

Він уточнив, що до спільних патрулів мають входити Національна поліція України, спостерігачі ОБСЄ і з представників громад, які проживають на окупованій території Донбасу.

"Там не написано, чи це мають бути бойовики, які стояли на блокпостах з Калашніковим. Це можуть бути нові люди", - заявив Пристайко і додав, що не хоче "заходити у цю дискусію".

Читайте такожУ Кремлі відповіли на слова Зеленського щодо спільних патрулів на кордоні з представниками ОБСЄ та ОРДЛО

"Ми навіть зараз до цього не наблизились", - заявив глава МЗС.

При цьому, на його переконання, ідеальна ситуація для України полягатиме у тому, коли українські прикордонники будуть контролювати державний кордон між Україною і Росією на Донбасі.

"До того моменту, поки у нас немає потужності як у держави, і достатніх сил забезпечити вихід на наш кордон і контроль нашими прикордонниками, ми вимушені вживати такі методи, як спільні (патрулі), під контролем ОБСЄ, і усі інші варіанти", - сказав Пристайко.

У цьому зв'язку міністр додав, що до таких варіантів відноситься і пропозиція розміщення миротворчої місії.

Водночас, у нього запитали, чи не будуть таким чином, завдяки спільним патрулям, легалізовані бойовики.

"Ми хотіли б запобігти легалізації будь-кого, хто знаходиться на тій стороні лінії дотику", - заявив Пристайко.

Як сказав глава МЗС, саме тому було запропоновано демократичну модель - проведення місцевих виборів, для того, аби обрати хоча б на найнижчому рівні владу на місцях (районну владу).

"Ми не говоримо про депутатів, які сядуть у Верховну Раду, ні. Ми хочемо легалізувати тих людей, яких оберуть на локальному рівні. І ті люди, які оберуть їх, мають знати, що вони несуть відповідальність тепер, що в їх районі буде новий голова", - підкреслив міністр.

"Я не здивуюся, якщо частина цих людей будуть тими самими, які де-факто зараз керують. Ми розуміємо, ми не наївні. Але це той шлях, демократичної держави, який ми обрали. Люди самі мають обрати й нести відповідальність за обраних ними людей. Ми не можемо з Києва призначити", - заявив Пристайко.

При цьому, глава МЗС нагадав, що зустрічався з директором Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір, яка погодилась, що "безпекова ситуація не дозволяє проводити вибори станом на сьогоднішній момент".

Читайте такожВосени вибори мають відбутися і на Донбасі, і в Криму - президент (відео)

Пристайко висловив переконання, що наразі усі українські політичні партії навряд чи зможуть бути представлені в нормальному політичному процесі на окупованій частині Донбасі.

"Ми говоримо, що без цього ми не можемо провести вибори. І тоді питання, чи поспішаємо ми з виборами, чи ні, відпадає само собою, тому що без достатніх підстав проведення виборів, на превеликий жаль, вибори не зможуть бути проведені", - наголосив дипломат.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб безпеку на тимчасово окупованих територіях під час підготовки до місцевих виборів забезпечували спільні патрулі у складі українців, представників окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Українська влада прагне у жовтні 2020 року провести місцеві вибори на території всієї держави, включно з тимчасово окупованими територіями Донбасу і Криму.