МЗС РФ ввижається

У Міністерстві закордонних справ РФ у зв'язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України про заборону переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі знову заговорили про «каральну операцію проти власних громадян». Про це йдеться в коментарі МЗС Росії, текст якого є в розпорядженні УНІАН.

«У Москві зі стурбованістю сприйняли ухвалене 15 березня Радою національної безпеки і оборони України (РНБОУ) рішення про припинення вантажного і транспортного сполучення з Донбасом», - йдеться в коментарі.

«Все це мотивується «загостренням обстановки в зоні проведення ініційованої самим Києвом каральної операції проти власних громадян. У наявності явне прагнення в черговий раз перекласти відповідальність за те, що відбувається, з хворої голови на здорову. Хотіли б нагадати, що нинішній виток напруженості був спровокований Україною, влада якої не бажає врегулювати конфлікт мирним політичним шляхом і робить ставку на силове вирішення «проблеми Донбасу», - заявили в МЗС РФ.

Відео дня

При цьому в міністерстві назвали «особливо блюзнірською» заяву секретаря РНБО України Олександра Турчинова про те, що блокада діятиме до виконання пунктів Мінських угод про припинення вогню й відведення важких озброєнь від лінії зіткнення сторін.

Читайте такожФріз відповіла Гризлову на заяву про транспортну блокаду ОРДЛО

При цьому заявляється, що бойовики були «змушені» захопити українські підприємства на окупованому Донбасі.

«Закликаємо керівництво України не доводити ситуацію до гуманітарної катастрофи і почати, нарешті, неухильно виконувати власні зобов'язання щодо «Комплексу заходів», в т. ч. щодо відновлення соціально-економічних зв'язків з Донбасом», - йдеться в коментарі.

Як повідомляв УНІАН, РНБО на засіданні 15 березня ухвалила рішення про тимчасову заборону переміщення товарів через лінію розмежування у зоні АТО до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, і до повернення бойовиками під юрисдикцію України захоплених підприємств, вартість яких оцінюється в 2 млрд дол.

Після засідання секретар РНБО Турчинов заявив, що на виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони будуть перекриті всі автомобільні й залізничні шляхи, які ведуть до лінії розмежування в зоні АТО.

Також РНБО доручив Національному банку і СБУ протягом доби розробити санкції, які можуть бути застосовані до російських банків на території України.

Крім того, РНБО доручила МВС, Нацполіції, Національній гвардії й СБУ вжити додаткових заходів щодо посилення громадської безпеки і протидії диверсійним і терористичним проявам.