Самостійні прогулянки містом були заборонені / фото УНІАН

Влада невизнаного Придністров'я запросила українських журналістів побачити, як живе самопроголошена республіка. Дозволили навіть зайти в місцевий парламент, однак кожен крок журналістів був під прицільним наглядом охорони, йдеться в сюжеті ТСН.

Забороняли практично будь-які рухи в бік від визначеної території. "У нас своє керівництво – сказали контролювати", - пояснювали виконавці. Перед поселенням влаштували тотальну перевірку.

Читайте такожПрем'єр Молдови назвав безпідставними твердження про економічну блокаду Придністров'я

Відео дня

"До білизни перевірялося все. Кожна кишенька, ледве не кожна зарядка, потім до машини теж чоловік п'ять накинулися. Кажуть, ви – ненадійні сусіди для нас, тому ми повинні знати, з чим ви до нас прибули", - розповів чоловік.

Самостійні прогулянки містом були заборонені. Натомість організували "виставкову" екскурсію, з якої стало очевидним, що відмовлятися від радянського минулого у Придністров'ї не збираються – там досі шанують СРСР, біля парламенту стоїть величезний монумент Леніну, прозваний у народі Бетменом через плащ. Радянська символіка впереміш з російськими триколорами та прапорами невизнаної республіки повсюди. Ба більше – дехто досі живе з радянськими паспортами. "Старий радянський у нас діє. Юридично він правосильний", - кажуть люди. На запитання, чи покращилося їхнє життя, відповідають: "Нам непогано в СРСР було. А зараз що могло покращитися?".

Ворожнечу на цій території Молдови в 1991 році почали роздмухували на фоні мовного питання. Тоді придністровські сепаратисти заявили про свою незалежність, їх підтримала російська армія і вони захопили владу. Офіційно Росія досі не визнала Придністров'я, однак неофіційно підтримує на всіх рівнях та диктує свої правила гри. Однак псевдодержавне утворення не визнає жодна країна світу, а жителі регіону для виїзду за кордон змушені оформлювати громадянство Росії або Молдови. Паспорти РФ мають 200 тисяч придністровців. "Він діє лише на цій території, тому я не можу виїхати. Але я можу виїхати до Молдови. До України я не можу виїхати – треба закордонний паспорт", - каже житель "ПМР".

Читайте такожМолдова висунула Росії вимогу вивести війська з Придністров'я

Місцеві жителі переважно спілкуються з пересторогою. Вільніше почуваються на території Молдови – там можуть зізнатися, що на зарплати в 100 доларів виживати важко, заробітків немає, тому молодь масово виїздить шукати роботи в Росію та інші країни. Зараз Росія затримує виплати пенсіонерам. За спілкуванням із придністровцями спостерігають люди в цивільному. На камеру говорити не хочуть, а поза нею зізнаються – вони з "органів". "Друге Придністров'я у вас уже є – Донецьк, Луганськ", - каже цей чоловік.

Лідер невизнанної республіки запросив українських журналістів на спілкування та пояснив, що хотів показати свою відкритість. Натомість свої проросійські настрої не приховує. "Чий Крим – це питання слідства. За Конституцією України – це територія України. За конституцією Росії – це територія Росії. Що тут поробиш", - каже він.

Саме ж Придністров'я залишається загрозою для України. Російський контингент там налічує до 2 тисяч військових. Журналісти побачили численні військові частини, на складах яких зберігається величезний арсенал зброї – від стрілецької аж до "Градів". Через Придністров'я Росія активно впливає на події в сусідній Одеській області України, веде розвідку та вербує громадян для участі в різного роду антиурядових акціях. Днями парламент Молдови вчергове ухвалив рішення про виведення звідти російських військових, проте ті виїжджати не поспішають.