Експертиза показала, що гречка із Китаю суттєво не відрізняється від української.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, за даними прес-служби, за дорученням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи ПРИСЯЖНЮКА на базі Державного центру сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки Державної інспекції сільського господарства МінАП проведено експертизу зразків гречки та крупи гречаної, на поставки якої в Україну укладено контракти.

Відео дня

В ході експертизи було досліджено чотири зразки, а саме: гречки (сировини), крупи гречаної смаженої, крупи гречаної слабосмаженої та крупи гречаної несмаженої. Результати експертизи показали, що “всі зразки відповідають продовольчому призначенню для споживання населенням”, інформує прес-служба.

Тобто, як прокоментував голова Державної інспекції сільського господарства Микола ПОЄДИНОК, «результати вказують на те, що ця гречка суттєво не відрізняється від вітчизняної».

Він також додав, що близько 800 тис. тонн із 1 млн. тонн гречки, яку виробляє Китай, використовується для продовольчих потреб, і країни ЄС сьогодні експортують гречку з Китаю, зокрема, для дієтичного та дитячого харчування.

Він також додав, що Державна інспекція сільського господарства систематично контролюватиме якість гречки за фактом поставки до України. «Ми отримали доручення від міністра, і вся гречка, яка буде ввозитися до України, буде жорстко контролюватися», - сказав голова Держсільгоспінспекції.

Як повідомляв УНІАН, Україна через дефіцит гречки в країні має намір завезти з Китаю 20 тис. тонн. цієї крупи. Згідно із попередніми підрахунками, відпускна ціна на китайську гречку в Україні становитиме 10-11 грн. за кілограм.

Разом з тим міністр аграрної політики та продовольства України М.ПРИСЯЖНЮК раніше попереджав, що закуплена у Китаї гречка відрізнятиметься від тієї, до якої звикли українці.

«Зрозуміло, що ця гречка відрізнятиметься, але не тому, що вона кормова, а тому, що це інші сорти гречки. До того ж, ми підходимо до цього питання виважено і побачимо по першій партії, чи сприйме наш споживач цю продукцію. Потім робитимемо висновки», - сказав міністр 1 березня.

Верховна Рада 3 березня встановила нульову ставку ввізного мита на гречку до 1 червня 2011 року.