Україна і Росія практично погодили питання про делімітацію морського кордону.

Про це Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ заявив в інтерв'ю російському телеканалу «Росія-24».

«Багато питань нам вдалося вирішити для наших прикордонних районів, для наших громадян. Ми вже впритул наблизилися до ухвалення рішення по розмежуванню Керченської протоки. Це дуже важливо, і в зв'язку з цим практично вирішили питання по делімітації кордону між Україною і Росією», - сказав Президент.

Відео дня

За його словами, це дуже важливе питання, рішення якого дозволить мати цивілізовані міждержавні відносини, «оскільки не маючи кордонів, держави не можуть існувати».

«Ми зобов'язані були виконати цю роботу, і ми її фактично виконали», - зазначив В.ЯНУКОВИЧ.

Також він наголосив на важливості вирішення питання щодо спрощення процедури проходження українсько-російського кордону для громадян.

«Порядок перетину кордону повинен бути максимально комфортним і повинен бути спрощений. Ми повинні з повагою ставитися до наших громадян», - сказав Президент.

Він не виключає, що для цього потрібно буде підписати додаткові міждержавні угоди.



***

Позиція України щодо врегулювання питань акваторії Керченської протоки, полягає в тому, що між колишніми радянськими республіками - РРФСР і Україною - проходив адміністративний кордон, надає коментар РІА "Новости". 1999 року Київ в односторонньому порядку встановив в протоці лінію охорони державного кордону.

Росія вважає, що в Радянському Союзі адміністративні кордони між союзними республіками не встановлювалися по акваторії внутрішніх морських вод. Тому не було і немає ніяких легітимних документів союзного чи республіканського рівня, які фіксували б лінію розмежування у водах Азовського моря і Керченської протоки. Відтак Росія не може визнати встановлену українською стороною в цих водах "лінію охорони держкордону".

У Москві виходять з положення Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року, згідно з яким ця акваторія історично є внутрішніми водами Росії і Україні.

Головним предметом суперечки є Керч-Єнікальський канал - єдиний водний шлях з Чорного моря в порти Волго-Донського басейну.

Останнім часом представники керівництва двох країн висловлювали надію на успішне вирішення цього питання.