Компанія «Автомагістраль-Південь», яка обслуговує близько 6,5 тис. км доріг в Україні, почала випробування унікального комплексу, що дозволяє наносити на дорожній одяг тонкий захисний шар для збільшення терміну служби дороги.

Цей комплекс незабаром буде застосовуватися на багатьох дорогах, відновлених і побудованих у рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво», повідомляється на офіційній Facebook-сторінці президентської програми.

Комплекс Schäfer SMS 12000 на базі повнопривідного тягача MAN є унікальним для України. Він використовується для влаштування захисних шарів асфальтобетону способом тонкошарового покриття литою емульсійно-мінеральною сумішшю (ЛЕМС).

Відео дня

ЛЕМС - широко поширена світова практика. Цю суміш рекомендується застосовувати на всіх дорогах через 3-4 роки від початку їх експлуатації. Подібна профілактика дозволяє усунути незначні пошкодження, які згодом можуть перерости в сітку тріщин або вибоїни.

ЛЕМС герметизує тріщини, ліквідує лущення й відновлює шорсткість дорожнього покриття, яке істотно впливає на безпеку дорожнього руху.

Комплекс Schäfer SMS 12000, що тестується, повністю автономний, він забезпечує одночасно і процес приготування, і влаштування самого покриття.

Для цього до спеціальних бункерів завантажуються дрібні фракції щебеню, цемент, бітумна емульсія та емульгатор.

Усі компоненти автоматично дозуються й перемішуються. За процесом і дотриманням технології стежить електронна система управління, яка забезпечує точний розподіл до 90 т суміші на годину на ширину до 4 м.

Наразі комплекс проходить випробування на дорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський у Київській області. Надалі він буде застосовуватися й в інших областях.

Нагадаємо, в 2021 році в Україні буде побудовано і відновлено в цілому 6500 км доріг. Про це нещодавно повідомив заступник керівника Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.