Гандзюк - адвокатам Мангера і Левіна зробили зауваження за виступи російською у залі суду / УНІАН

Суддя Дніпровського райсуду Києва Юлія Іваніна зробила зауваження за виступи російською мовою адвокатам голови Херсонської облради Владислава Мангера та його пособника Олексія Левіна, які обвинувачуються в організації та замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Читайте такожХто замість Фокіна: Кравчук розповів, якого заступника у ТКГ собі хоче

Як передає кореспондент УНІАН, суддя нагадала адвокатам, що мовою судочинства в Україні є українська, а хто не розуміє чи не володіє українською, може звернутись до суду, щоб йому надали перекладача.

Відео дня

"Звертаю вашу увагу, що судочинство в Україні здійснюється українською мовою", - наголосила Іваніна.

Водночас вона висловила упевненість, що адвокати не можуть не володіти державною мовою.

Справа Гандзюк: що відомо

  • Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року було засуджено п’ятьох виконавців злочину.
  • Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.
  • Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.
  • У січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України.
  • 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • 28 серпня відбулося перше засідання з розгляду справи проти Мангера та Левіна по суті. За рішенням суду вони перебувають під вартою до 18 жовтня.
  • 16 вересня Павловський попросив суд затвердити угоду про визнання винуватості та заявив, що готовий надавати покази.
  • 1 жовтня на суді Павловський заявив, що Мангер та Левін замовили напад на громадську активістку. Він розповів, що Мангер неодноразово погрожував йому та його доньці, через що він не міг надати ці покази раніше.