Дмитро Кулеба / фото REUTERS

Міністр закордонних України Дмитро Кулеба розкритикував відмову Берліна постачати оборонне озброєння нашій країні.

Про це глава МЗС повідомив в інтерв'ю виданню Welt am Sonntag, передає DW.

"Ми розчаровані тим, що Німеччина як і раніше не дає дозволу на постачання оборонних озброєнь Україні, особливо з урахуванням поточної ситуації", - сказав Кулеба.

За словами міністра, ще більше розчарування викликало б перешкоджання владою Німеччини постачанню оборонних озброєнь німецького виробництва в Україну третіми країнами. Кулеба підкреслив, що Україна ніколи не будувала агресивних планів і не підпадає під жодне ембарго на продаж озброєнь.

"Україна піддається нападу з 2014 року, ми просто хочемо бути в змозі захистити себе і запобігти значно більшому конфлікту", - підкреслив Кулеба.

Він також зазначив, що відсилання до історичного минулого для пояснення актуальної політики (відмови від поставок німецької зброї) він поважає, але погодитися з ними не може.

"Україна зазнала величезних втрат і руйнування під час Другої світової війни. Тепер, коли ми знову страждаємо і піддаємося загрозам, єдина відповідна політика - дозволити нам захищатися", - вважає глава МЗС України.

Читайте також"Цього недостатньо": Україна відреагувала на відставку командувача ВМС НімеччиниНагадаємо. раніше повідомлялося, що Німеччина відмовляється давати Україні зброю для захисту від російської агресії та блокує постачання Києву озброєнь через НАТО.

21 січня WSJ повідомив, що Німеччина не дозволяє Естонії поставити Україні зброю німецького виробництва, яку має Таллінн.

Посол України у Берліні Андрій Мельник неодноразово закликав Німеччину розглянути питання надання зброї Україні.

22 січня глава ВМС Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Росією Крим "не повернеться", а Путін може заслуговувати на "повагу". Україна вимагає від Берліна публічно спростувати ці слова.

А міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сумнівається у необхідності відключати Росію від міжнародної платіжної системи (SWIFT) у разі нападу на Україну.