Які проблеми вирішить приватизація? / Фото УНІАН

У серпні виповниться 30 років з дня проголошення незалежності України, і до цього моменту процес приватизації так і не завершився. Як заявив народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, в управлінні держави мають залишитися виключно стратегічні об’єкти, а підприємства виробничого характеру – підлягати прозорій приватизації.

На сьогодні Україна має практичний досвід сусідніх країн. До прикладу, Польща за короткий проміжок часу спромоглась виставити на аукціон близько 8 тис. підприємств, що в результаті принесло їй велике надходження інвестицій, а надалі – збільшення робочих місць.

Читайте такожШмигаль розповів, коли в Україні почнуться перші аукціони з великої приватизаціїГоловне у цьому процесі – прозорість аукціонів, на яких українські та іноземні інвестори матимуть змогу придбати підприємство за справедливою ціною. Адже наразі більшість «власників» – це корупціонери, які завдяки напрацьованим схемам виводять кошти з підприємств, роблячи їх збитковими.

Відео дня

«В Україні майже всі державні підприємства – «кормушки» для корупціонерів, які завдяки політичним преференціям ще у 90-х отримали доступ до управління. До того ж існування усіх цих об’єктів фінансується саме з державного бюджету, а потім шляхом корупційних схем звідти виводяться кошти, активи, землі, обладнання тощо. Тобто держава вкладає кошти, а прибутку не отримує! Це замкнуте коло однозначно потрібно розірвати», – вважає депутат.

Сергій Лабазюк впевнений, після приватизації підприємства отримають ефективного власника разом з інвестиціями, що дозволить вирішити одразу дві проблеми: «По-перше, корупціонери втратять свої «кормушки», а по-друге, скоротяться видатки з держбюджету на утримання підприємств. Натомість збільшення робочих місць дасть змогу генерувати прибуток через сплату податків до казни. У світі профіцит грошей, інвестори шукають свої гавані. Чому б Україні не використати цю можливість?».

Нагадаємо, що 30 березня, на позачерговому засіданні, Верховна Рада скасувала заборону на проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації в період карантину. Відповідний законопроєкт № 454 підтримали 257 нардепів. За попередніми оцінками Кабміну, приватизація може принести до держбюджету близько 12 млрд грн.