Україна посилила предсавництво в ТКГ переселенцями з ОРДЛО / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, який є першим заступником представника України у засіданнях Тристоронньої контактної групи, заявляє, що українська делегація на переговорах в Мінську пропонує Росії перезавантажити склад її переговорної делегації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Резніков сказав під час онлайн-дискусії "Мінський глухий кут: чи можуть Україна і Захід виробити альтернативу?".

"Використовуючи ті прогалини, які є у Мінську, ми на сьогоднішній день змінюємо наратив", - заявив Резніков.

Відео дня

Він нагадав, що спочатку було підвищено рівень представництва в українській делегації за рахунок долучення представників уряду і депутатів Верховної Ради.

Читайте такожВ ОБСЄ повідомили результати першого засідання ТКГ за участю представників ОРДЛО від України

"На сьогоднішній день ми зробили ще одну річ, яка викликала як мінімум ступор у наших візаві", - сказав Резніков і додав, що українська делегація представила представників Донбасу.

"Тому що у Мінських угодах у пунктах 9, 11 та 12 є запис про те, що правові аспекти, певні законодавчі акти потрібно проводити у консультаціях, погодженні або обговорені - дослівно - представниками окремих районів Донецької і Луганської областей", - підкреслив Резніков.

Водночас, сказав він, у Мінських угодах не уточнюється, хто має бути цими представниками і як їх обирати.

За його словами, за останні 6 років так склалося, що "монополія на таке представництво лежить на представниках окупаційного режиму, які під керівництвом Російської Федерації приїжджають в Мінськ".

Він нагадав, що українська сторона публічно продемонструвала наявність російських паспортів у тих так званих "представників".

"Тому сьогодні ми провели акт демонополізації такого представництва", - сказав Резніков і нагадав, що на Мінських переговорах цього тижня брали участь четверо представників внутрішньо переміщених осіб.

"І ми зробили, скажімо так, "дали пас" Російській Федерації - вони так само можуть перезавантажити свою групу, хоча б з простих міркувань. Якщо вони хочуть продемонструвати світові, що вони дійсно налаштовані на врегулювання ситуації на окупованому Донбасі України, вони точно могли б зробити таку ротацію, тому що навіть представники дипломатичного корпусу знають, що представництво в дипломатичних місіях передбачає ротацію - у когось чотири роки, у когось 5, і що не можна бути на одному місці на постійній основі", - заявив Резніков.

"Люди, які шість років у процесі в Мінську - вони не в змозі сказати "ні" або не в змозі сказати "так", окрім того наративу, який у них склався за шість років", - наголосив Резніков.

За його словами, Україна робить максимальні кроки, щоб спробувати виконати положення Мінських угод, якщо Росія теж зацікавлена виконати Мінські угоди.

Як повідомляв УНІАН, 5 травня президент Володимир Зеленський затвердив оновлений склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

До складу делегації також увійшли: віце-прем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков (перший заступник глави делегації), голова Комітету Верховної Ради питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народний депутат Олександр Мережко (заступник глави делегації).

Згідно з указом, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко стала представником України в робочій підгрупі з соціально-економічних питань.

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат Андрій Костін призначений представником України в робочій підгрупі з політичних питань.

Заступник міністра оборони Олександр Поліщук представлятиме Україну в робочій підгрупі з безпекових питань.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат Галина Третьякова стала представником України в робочій підгрупі з гуманітарних питань.

10 червня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації. Окремі райони Донецької області представляли журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, окремі райони Луганської області - голова міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво», юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер.

Резніков наголошує, що Мінські угоди потребують щонайменше модернізації, оскільки не відповідають сучасним реаліям.