Після 23 квітня для чоловіків мобілізаційного віку за кордоном стали недоступні консульські послуги щодо видачі паспортів, вчинення нотаріальних дій, легалізації документів, реєстрації та розірвання шлюбу та інші. Однак запроваджені обмеження не застосовуватимуться, якщо фактичним отримувачем послуги є не сам чоловік, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа, а також у випадках надзвичайних ситуацій.

Крім того, чоловікам призовного віку для отримання паспорта громадянина України, у тому числі й закордонного, потрібно буде фізично повертатись в Україну. Оскільки пересилання паспортів за кордон до філій ДП "Документ" або консульств, з метою їх видачі - забороняється.

Ця заборона не стосуватиметься чоловіків, яким легально дозволений перетин кордону в період воєнного стану.

Відео дня

Вони й надалі зможуть отримувати свої паспорти за умови пред’явлення документів, які  підтверджують право на виїзд з України. Наприклад, якщо чоловік, що виїхав, є батьком 3-х неповнолітніх дітей – йому необхідно буде надати їхні свідоцтва про народження.

Усе це пов’язано з двома чиновницькими рішеннями:

  • про призупинення на невизначений термін консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку за кордоном (лист-доручення заступника очільника МЗС);
  • про заборону пересилати паспорти за кордон для їх видачі чоловікам віком від 18 до 60 років (постанова Уряду №443).

Втім, станом на 23 квітня, правових підстав для прийняття рішення щодо заборони надання консульських послуг не було. І наразі немає, оскільки Закон про мобілізацію №3633-IX, який надає такі правові підстави, ще не діє. Набрання ним чинності відбудеться лише 18 травня 2024 року. А вже після цього у чоловіків мобілізаційного віку буде два місяці на оновлення військово-облікових даних.

Тобто, до сплину зазначеного терміну, обмежень на надання консульських послуг Законом №3633-IX не передбачено і не має бути.

Також важливо знати, що встановлення нових правових норм може бути здійснено лише нормативно-правовим актом відповідного органу, а не організаційно-розпорядчим документом посадовця. Як мінімум, щодо цього питання має бути наказ МЗС, який обов’язково має пройти державну реєстрацію в Мін'юсті.

Чи законні зміни в порядку видачі паспортних документів за кордоном? Тут треба почати з передісторії. В червні 2022 року Урядом як експеримент було прийнято рішення розмістити представництва ДП "Документ" за межами України, а також надати їм право оформляти паспорти для громадян, які перебувають за кордоном. Такий експеримент запроваджено на два роки. І, у разі непродовження, його термін спливає 10 червня 2024 року.

23 квітня 2024 року постановою №443 Уряд вніс зміни до цього порядку. Та не лише врегулював питання видачі паспортів ДП "Документ", а й заборонив пересилання їх до консульств для організації видачі чоловікам.

Разом з цим, не зрозуміло, як будуть застосовувати зазначену норму консульські установи, адже на сьогодні чинними є низка законодавчих актів, які надають їм повноваження в частині видачі паспортів.

Зокрема, Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", Консульський статут України, затверджений Указом президента України від 2 квітня 1994 року №127/94 та інші.

Остаточну крапку щодо законності чи незаконності прийнятих чиновницьких рішень може поставити лише суд, якщо хтось з чоловіків вирішить їх оскаржити.

І варто зважати, що судовий процес може зайняти тривалий час.

Які висновки? На мою думку, в МЗС та Уряді хочуть перестрахуватись від двох випадків, які можуть мати місце після набрання чинності Законом про мобілізацію.

По-перше, у відомстві порахували, що до вступу в дію Закону уповноважені органи не встигнуть у визначені законодавством терміни ані розглянути всі подані чоловіками заяви на виготовлення паспортів, ані виготовити таку кількість паспортів.

До того ж не зрозуміло, що робити з паспортами, які вже будуть готові, але, на день видачі, чоловіки призовного віку не матимуть права на їх отримання без оновлення персональних даних у ТЦК та СП або через електронний кабінет військовозобов'язаного. Тобто держава марно витратить ресурс на виготовлення паспортного документа, яким надалі ніхто не зможе скористатися.

По-друге, МЗС та Уряд  прагнуть уберегти чоловіків від ситуацій, коли ті оплатять послуги за виготовлення закордонного паспорта, розраховуючи його отримати, а після початку дії мобілізаційного Закону не побачать ані паспорта, ані витрачених на нього грошей. Звичайно, за умови, якщо не оновлять свої військово-облікові дані у визначений законом спосіб та термін.

Людмила Крохмалюк, старший юрист практики Government Relations юридичної компанії ADER HABER