Замість того, щоб по «Мотор Січ» домовитися з китайцями, довели до міжнародного арбітражу / фото zagittya.com.ua

Українські правоохоронні органи повинні були дати правову оцінку дій всіх причетних до ситуації з ПАТ «Мотор Січ», а чиновникам не слід було доводити справу до міжнародного скандалу та арбітражу. З інвесторами треба домовлятися, а якщо не вдалося, то платити компенсацію.

Про це заявив в інтерв'ю Григорій Мамка, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Нардеп додав, що санкції не вирішують проблему, тому що китайські акціонери «Мотор Січі» вже на шляху стягнення з держави Україна збитку на $ 3,6 млрд. за експропріацію їхніх інвестицій.

Відео дня

"Санкції не зупиняють діяльність підприємства, а тільки частково накладають певні обмеження. На мою думку, це просто відкритий шлагбаум для іншої держави, щоб воно в міжнародних інстанціях виграло і повернуло собі гроші. А влада показала себе просто нездатною захистити інвестора... ...хто заважав без санкцій зустрітися з інвесторами і прийняти на державний рахунок відшкодування коштів, які вони вклали?» - прокоментував дії уповноважених органів української влади Григорій Мамка.

За словами Григорія Мамки, дії України з блокування співпраці "Мотор Січ" з китайськими інвесторами і з китайським ринком в цілому відкрито підштовхують запорізьке підприємство до співпраці з ВПК країни-агресора за старими схемами. При повній бездіяльності СБУ та інших правоохоронців.

"Подумаємо, яку продукцію і для кого випускає "Мотор Січ"? Кажуть, максимум для РФ, - нагадує депутат про зв'язки колишнього власника заводу В'ячеслава Богуслаєва, який так і не зміг знайти нові ринки збуту для продукції заводу. - Друге питання: якщо підприємство випускає продукцію тільки для РФ і нині працює, то куди продукція йде? У зв'язку з цим: де [кримінальне] провадження, де документування, де затримання? Немає!" - ставить питання Григорій Мамка.

Нардеп зазначає, що застосуванням санкцій Україна підміняє роботу слідчих органів.

«Кримінальні провадження є, просто по них ніхто не працює. Рекомендував би звернутися до СБУ, у провадженні у якої [з 2017 року] є всі матеріали. Нехай розслідують і дадуть відповідь. Якщо такі санкції введені, то здається, що правоохоронні органи не відпрацьовують покладені на них державою функції. Тоді давайте все забираємо у СБУ і просто віддаємо в РНБО. Розпустимо СБУ і будемо санкції клепати», — говорить про очевидні порушення законності Григорій Мамка, і зазначає, що правоохоронні органи повинні розслідувати діяльність Богуслаєва, а також всіх державних структур та їх посадових осіб, причетних до блокування інвестицій китайських компаній: «Я б дав юридичну оцінку події з боку правоохоронної системи по «Мотор Січі». І після розслідування всіх матеріалів кримінальних проваджень поставив би крапку без міжнародних суперечок. Необхідно відповідати за свої дії".

Як відомо, після багатьох років блокування доступу китайських власників контрольного пакету акцій до управління "Мотор Січ", Україна ввела санкції проти них. Указом Зеленського підприємство фактично, націоналізоване - акції та майно арештовані, передані Державному агентству АРМА. Китайські інвестори ініціювали міжнародний арбітраж, щоб стягнути з України свої втрати в розмірі $ 3,6 млрд., причому позовна сума постійно зростає. МЗС КНР звернувся до української влади з вимогою належним чином захистити інтереси китайських інвесторів.