Багажник посол в результаті показав, прикордонник йому подякував / скріншот з відео

Посол України в Білорусі Ігор Кизима вступив у суперечку з білоруськими прикордонниками.

Відео інциденту опублікував Державний прикордонний комітет Білорусі.

На записі, зробленому з нагрудної камери прикордонника, видно, що посла просять відкрити багажник на кордоні. Він каже, що робити цього не можна за Віденською конвенцією.

"Ви зараз робите дуже поганий крок, я буду писати ноту. Ми починам дипломатичну війну, ви хочете цього?» - сказав посол.

У підсумку посол показав багажник, прикордонник подякував йому.

ДПК повідомляє, що це сталося 5 вересня в пункті пропуску "Нова Гута".

Читайте такожУкраїнський посол повернувся до Мінська після консультацій

Відносини України та Білорусі після виборів 9 серпня

  • Відносини між Києвом та Мінськом зіпсувались після президентських виборів у Білорусі. На фоні масштабних протестів у країні президент Лукашенко почав звинувачувати Україну у втручанні у внутрішні справи Білорусі.
  • Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що його країна змогла не допустити в країні повторення «українського сценарію кольорової революції».
  • 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що зараз Київ призупиняє всі офіційні контакти з РБ до стабілізації ситуації в Білорусі. За його словами, Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента в РБ.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, почалися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно побили. Офіційно відомо про трьох загиблих, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу.  Протестні акції проходять в країні щодня. Їх учасників затримують.