Нардепи голосуватимуть за зміни до деяких законів щодо безпеки використання ядерної енергії

24 квітня на позачергове пленарному засіданні Верховної Ради України може бути проголосований законопроект №2372 «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії».

Як зазначається у висновку Головного науково-експертного управління ВР, прийняття законопроекту дозволить зберегти імідж України в світі як країни, яка виконує свої міжнародні зобов’язання та спроможна забезпечити безпечне використання ядерної енергії, законопроект також відновлює незалежність Державної інспекції ядерного регулювання України. Інформацію про внесення законопроекту №2372 до порядку денного позачергового засідання ВР, призначеного на 24 квітня, оприлюднив 22 квітня народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Качура. 

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що у процесі дерегуляції господарської діяльності до деяких законів Україні були внесені зміни, що послабили державне регулювання безпеки використання ядерної енергії. Мова йде про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та прийнятий у новій редакції Закон «Про ліцензування видів господарської діяльності». 

Відео дня

На переконання авторів законопроекту №2372, прийняті зміни значною мірою обмежили незалежність Держатомрегулювання. «Поширення на ліцензування безпеки використання ядерної енергії деяких норм Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» закладає потенційний ризик щодо порядку ліцензування в цій сфері, а також порушує незалежність органу ліцензування - Держатомрегулювання, що не відповідає міжнародним нормам та міжнародним зобов’язанням України у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», - зазначається у пояснювальній записці.

Читайте такожРада збереться на позачерговому засіданні 24 квітня

Відтак автори законопроекту, вперше включеного до порядку денного ВР ще 17 грудня 2019 року, наголошують, що його прийняття відновить порядок провадження державного нагляду та дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії, визначений у Законах України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та «Про дозвільну діяльність в сфері використання ядерної енергії», що буде відповідати міжнародним зобов’язанням, узятими на себе Україною. 

Нагадаємо, що стурбованість стосовно якнайшвидшого відновлення незалежних функцій Держатомрегулювання, неодноразово висловлювалась у листах Послів країн «Групи Семи», спрямованих голові ВР та Кабінету міністрів України та під час зустрічей з керівниками державних органів України. Питання відновлення незалежних функцій Регулятора також знаходиться на постійному контролі США та Японії, посольства яких в Україні на регулярній основі здійснюють робочі контакти з Держатомрегулювання з цього приводу.

Про важливість забезпечення незалежності Держатомрегулювання йдеться у спільній заяві Ради асоціації Україна – Європейський Союз, ухваленої на шостому засіданні Ради, яке відбулось 28 січня 2020 року у Брюсселі.

Забезпечення незалежності органу ядерного регулювання України є однією з умов Меморандуму про взаєморозуміння щодо Стратегічного енергетичного партнерства між Україною та ЄС, а також однією з умов Гарантійної угоди між Україною як Гарантом та Європейським Співтовариством з Атомної Енергії (ЄВРАТОМ) як Кредитором щодо надання кредиту на 300 млн євро НАЕК «Енергоатом» на реалізацію Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій.

Прийняття законопроекту №2372 відновить спроможність України дотримуватись міжнародних режимів та норм безпеки (МАГАТЕ) та європейського законодавства в частині здійснення державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.