Зеленський прокоментував новий пакет санкцій ЄС проти РФ / фото УНІАН, Олександр Синиця

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у новому 12-му санкційному пакеті Євросоюз має ще більше зосередитися на запобіганні обходу санкцій Росією через треті країни.

У промові на засіданні Європейської ради, Зеленський подякував Європі за ухвалення 11-го пакету санкцій проти РФ. "Важливо не зупинятися в санкціях. Що менше буде пауз, то менше Росія адаптується до тиску на неї та менше придумає, як обходити санкції. Дякую, що 11-й санкційний пакет приділяє увагу намаганням Росії обійти санкції через треті країни, і цю увагу варто посилити у 12-му санкційному пакеті ЄС", - зазначив він.

Президент наголосив, що багато ракет, які Росія застосовує для ударів по Україні, були вироблені нещодавно та містять компоненти, які вироблені компаніями "вільного світу".

Відео дня

"Із цим не можна миритися. Маємо разом повністю зупинити використання Росією технологій "вільного світу" заради агресії проти свободи", - додав Зеленський. 

Він також підкреслив, що не можна терпіти й того, що Росія робить із Запорізькою АЕС. Глава держави нагадав, що росіяни замінували ЗАЕС - найбільшу у Європі. Відтак, він вважає, що російська атомна галузь заслуговує санкцій у відповідь на російський радіаційний шантаж.

Антиросійські санкції 

23 червня Рада ЄС схвалила 11-й пакет санкцій проти Росії. Зокрема, він містить механізм протидії обходу обмежень Росією, за допомогою якого планується обмежити продаж та передачу чутливих технологій і продуктів подвійного призначення іншим країнам, які допомагають росіянам обходити санкції.

Крім того, пакет містить індивідуальні обмеження проти громадян та компаній, пов’язаних з РФ.

28 червня до санкційного пакету приєдналася Швейцарія.

Вас також можуть зацікавити новини: