Меркель була дуже лояльною до Путіна / фото REUTERS

Колишній комісар федерального уряду Німеччини з питань контролю озброєнь Рольф Нікель похвалив екс-канцлера ФРН Ангелу Меркель за її намагання врегулювати конфлікт на Донбасі у 2014-15 роках шляхом мирних переговорів.

Нікель в інтерв’ю Der Spiegel заявив, що Меркель виграла час для України, щоб ЗСУ переозброїлися і стали міцнішими.

"Німецький уряд намагався стримати конфлікт, який загрожував перерости у велику війну. А українське керівництво чітко дало зрозуміти, що не готове до війни. Йому треба було дати час, щоб підготуватися до неї", - сказав колишній німецький урядовець.

Відео дня

Він також зазначив, що німецька влада не очікувала від Володимира Путіна "газового шантажу".

"Путін може записати до свого успіху той факт, що економічна співпраця між Німеччиною і Росією наповнила його військову скарбничку, яка сьогодні допомагає гарантувати, що санкції не матимуть того ефекту, який ми собі уявляли", - додав Нікель.

Нікель не відкидає варіант з війною НАТО і Росії у майбутньому.

"Це станеться не сьогодні і не завтра, але багато чого залежатиме від того, як завершиться війна. Якщо Україна програє, то небезпека прямої військової конфронтації між Росією і Заходом зросте", - сказав він.

Ангела Меркель і російське вторгнення в Україну

Голова комітету з питань оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Циммерманн раніше звинуватила Меркель у сприянні Путіну розпочати повномасштабну війну.

Сама Меркель вважає, що, попри війну в Україні, її політика щодо Росії була правильною.

Вас також можуть зацікавити новини: