В результаті того, що білоруська влада підняла винищувачі, щоб посадити у Мінську літак Ryanair, на якому перебував колишній редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, та затримала опозиціонера, Лукашенко виграв у тактичному сенсі, але програв – у стратегічному.

Виграв Лукашенко тому, що затримав одну з ключових фігур, яка «сіяла смуту» в Білорусі. Білоруський режим був наляканий і сприймав Протасевича як одного з головних підбурювачів та диригентів білоруських протестів. У страху очі великі, тож оточення Лукашенка переконане, що Протасевич – цінний кадр і цінне джерело інформації, бо може розказати, хто фінансував протести в Білорусі, як Захід допомагав при цьому, які спецслужби були залучені, хто був координатором, а хто – інформатором.

Крім того, особисто Лукашенком у цьому випадку керував мотив помсти: малий «салабон» виявився здатен організувати потужну машину, яка розкручувала протест, підбурювала людей та інформувала всіх про події в Білорусі. От «батька» і хотів відігратися – мовляв, подивимося, як ти заговориш після затримання.

Відео дня

З точки зору диктатора, це була тактична перемога. Тим більше цю історію можна розкрутити і показати іншим білоруським опозиціонерам, що у режиму Лукашенка руки довгі, тож усіх дістануть і схоплять. Це – елемент залякування.

Своїми діями Лукашенко погіршив власне становище і підштовхнув себе в обійми "російського ведмедя"

Та у стратегічному сенсі Лукашенко програв. Адже тема виборів і протестів у Білорусі останнім часом уже відійшла на задній план, і порядок денний у світі змінився. Навіть про Тихановську було не чутно. Токсичність Лукашенка лишалася, але всі змирилися: мовляв, сидить упир, то хай і сидить, нема насильства в Білорусі, і добре.

Але своїми діями щодо літака і Протасевича Лукашенко погіршив власне становище і підштовхнув себе в обійми «російського ведмедя». Він сам вкотре збурив усіх і зруйнував ту спокійну для нього ситуацію, яка встановилася. А згодом так чи інакше відбулася б і економічна нормалізація, бо час лікує все. Та Лукашенко сам усе зруйнував: він збурив весь західний світ – і Європу, і США. Після цього проти нього та його режиму будуть запроваджені ще більш жорсткі санкції. Тобто він спалив за собою усі мости.

Ця остання крапля переконала світ, що Лукашенко неадекватний, готовий віддавати будь-які накази. Втім, з іншого боку, це дає Заходу додаткові козирі-приводи для тиску. Але таким чином Лукашенко себе остаточно загнав під каблук Путіна.

Не виключаю, що вся ця операція планувалася і готувалася за підтримки Росії. Лукашенко сам не зміг би провести настільки велику роботу: простежити, що Протасевич купив конкретні квитки, сів на такий рейс тощо. Силами виключно білоруського КДБ тут не могло обійтися.

У Білорусі існує смертна кара, але не думаю, що Протасевича стратять

Що стосується подальшої долі самого Протасевича, то існує три варіанти розвитку подій: 1) Протасевича зламає КДБ, і він дасть свідчення; 2) його посадять, причому білоруська влада зробить з цього ціле шоу, навіть не виключаю, що його можуть вбити; 3) Путін зіграє власну гру: Лукашенко проведе слідчі дії, виб'є інформацію й засудить Протасевича до довічного ув'язнення, але Путін виступить посередником і опозиціонера відпустять; зрештою це буде бонусом для Путіна.

Слід нагадати, що у Білорусі існує смертна кара, але не думаю, що Протасевича стратять. Адже в такому випадку, по-перше, Білорусь остаточно перетвориться на Північну Корею з відповідним ставленням світу до Лукашенка. Хоча, звісно, вже зараз дії Лукашенка говорять про те, що в нього немає гальм.

По-друге, страта б збурила суспільство, а це ніяк не потрібно Лукашенку. Адже, з політичної точки зору, Протасевич – це нова ікона і обличчя протесту. Тобто страта була б надто дорогою ціною для режиму, тож Протасевича просто невигідно страчувати.

Білорусь цілком можуть відключити від SWIFT

По-третє, важкими будуть міжнародні наслідки для Білорусі і режиму Лукашенка. Якщо «батька» наважиться на страту, Білорусь буде повністю закрита й перетвориться на «чорну діру» на європейській мапі: контакти  з Білоруссю будуть зведені до мінімуму, іноземні посольства припинять роботу на території РБ, повністю зупиниться економічна торгівля, а також Білорусь цілком можуть відключити від SWIFT (це ж не Росія).

Європа не обмежиться «глибокою стурбованістю», бо це був надто нахабний крок, який обурив багатьох. Східна Європа з Брюсселю не злізе, зокрема, Литва, Польща та інші. Тут не стільки питання долі Протасевича – скільки питання загрози для Євросоюзу, адже під загрозою опинялися життя європейських громадян. Принаймні, східноєвропейські країни працюватимуть над тим, щоб заборонити польоти над територією Білорусі та запровадити економічні санкції.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse