Ситуація на східному та північному кордонах України дуже тривожна.

Перше - ще на початку листопада авторитетні американські видання оприлюднили докази перекидання російських військ до українського кордону, а в РНБО заявили, що значної концентрації ворожих сил немає, але активізувалася розвідка. Сполучені Штати та Євросоюз на минулому тижні висловили занепокоєння незвичними пересуваннями російських військ біля українських рубежів та підкреслили, що уважно спостерігають за цим.

Друге – гібридна атака Кремля на ЄС за допомогою Олександра Лукашенка та незаконних мігрантів, які прориваються з Білорусі до Польщі. "Дії режиму Лукашенка загрожують безпеці, сіють розбрат і спрямовані на те, щоб відвернути від дій Росії на кордоні з Україною", - йдеться в повідомленні Держдепу. 

Відео дня

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні і готова оперативно реагувати на виклики. Мова може йти навіть про те, що, у разі загострення ситуації, в прикордонних областях можливе запровадження надзвичайного стану.

Існує потреба перевірки прийнятого законодавства з приводу залучення структур територіальної оборони та інших формувань з охорони громадського порядку в областях

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів, що місця дислокації особового складу для посилення прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції, вже визначені. Також визначена взаємодія з іншими підрозділами територіальної оборони та громадських формувань з охорони громадського порядку. При цьому до охорони кордону з Білоруссю не планують залучати військових зі сходу та півдня.

Однак лише цього – недостатньо. За останніми оцінками, яку провели РНБО, Міноборони, МВС, кордони України потребують значного покращення, потребують коштів, щоб зробити їх сучасними. Мова йде про необхідність встановлювати камери нагляду, нові захисні елементи… Та й мобільні групи, які потрібно розмістити вздовж усього кордону, мають пересуватись на автомобілях та гелікоптерах.

Тут важливі дві складові.

Свого часу "стіна Яценюка" не стала тим захистом, яким мала би бути

Перша – підготовка, у першу чергу, прикордонників та Національної гвардії, які, як вже можна бачити на досвіді Литви та Польщі, зустрічатимуть загрозу "на передовій". Існує потреба перевірки прийнятого законодавства з приводу залучення структур територіальної оборони та інших формувань з охорони громадського порядку в областях, їх взаємодії з силовими структурами, механізми супротиву тощо.

Друга – після запровадження першочергових заходів, потрібно скласти довгостроковий план щодо зміцнення нашого кордону і впроваджувати його у життя.

Це має бути не одна сітка, а кілька смуг, потрібно гарне інженерне обладнання на кордон

Чому свого часу "стіна Яценюка" не стала тим захистом, яким мала би бути? У 2014-2015 роках Арсеній Яценюк виділив на неї мільярд, і вона уявляла собою сітку у декілька метрів, смугу вздовж дороги. Але для військових інженерних споруд виділили менше, ніж 800 мільйонів гривень. Тобто з точки зору зупинки реальних військових дій та "стіна" мало що давала. Насправді – майже нічого. Її можна було легко скинути танком. Ще тоді варто було зосереджуватись саме на смугах.

Так, з точки зору прикордонних конфліктів, "стіна Яценюка" корисна, її треба нарощувати. І озвучене секретарем РНБО Даніловим в Луцьку про те, що розробки будуть, що вже є план і будуть виділятися кошти, аби будувати сучасну кордонну смугу – виглядає обнадійливо. Це має бути не одна сітка, а кілька смуг, потрібно гарне інженерне обладнання на кордоні… А далі – будуть кошти, будемо захист на кордоні нарощувати.

Тож, вважаю, що зараз варто приймати рішучі заходи – добиватися фінансування, планувати його в бюджеті на наступний рік та проводити всі ці роботи.

Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, екс-заступник начальника Генштабу Збройних Сил України (2006 - 2010рр)