Зеленський назвав причину блокування роботи КСУ / president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський пообіцяв розблокувати роботу Конституційного суду – за його словами, наразі суд заблокований через одну конкретну людину.

Читайте такожТупицького позбавили права розпоряджатися печаткою КСУ, він передав її своєму заступнику – екс-нардеп

«Конституційний суд зараз заблокований, через товариша – ну ви знаєте якого. Ми крок за кроком звільнимось від товариша, почне працювати Конституційний суд», - заявив він журналістам на форумі «Україна 30», відповідаючи на питання щодо співпраці України з МВФ.

Відео дня

ЗМІ припускають, що Зеленський натякає на голову КСУ Олександра Тупицького, який був відсторонений від посади указом президента, однак вважає ці рішення незаконним.

Конституційна криза в Україні

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Рішення КСУ спровокувало масштабну конституційну кризу. У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.  Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У грудні Верховна Рада ухвалила законопроект, який відновив повноваження НАЗК.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС строком на два місяці. Раніше Тупицький не з’явився на виклик до Офісу генпрокурора. Повідомлення про підозру в підкупі свідка та в завідомо неправдивих показах свідка йому надіслали поштою.
  • У КС заявили про незаконність і неконституційність указу президента щодо відсторонення Тупицького. 30 грудня співробітники УДО вперше не пустили Тупицького на робоче місце.