Депутати включили в новий "антитютюновий закон" правки / фото УНІАН /  Кузьмін Олександр

Верховна Рада готується розглянути в другому читанні законопроєкт про боротьбу з тютюнопалінням.

Через правки депутатів проєкт несе загрозу зростання контрабанди, б'є по малому бізнесу і суперечить нормам ЄС, пише РБК-Україна.

Правки до законопроєкту №4358, внесені Ольгою Стефанишиною, містять повну заборону на смаки й аромати для електронних сигарет, заборону на викладку тютюнових виробів і впроваджують уніфіковану упаковку для всіх виробів, 65% якої має містити інформацію про шкоду куріння.

Відео дня

Журналісти відзначають, що раніше ці норми просувала депутат Лада Булах (ГО «Життя»), однак жоден з її законопроєктів прийнятий не був.

Як показало дослідження ІнфоСапієнс, дизайн упаковки має значення лише для 2% курців. Більшість підлітків починають курити через своє оточення.

Стандартизовану упаковку ввели в 2012 році в Австралії, що призвело до зростання контрабандних і контрафактних сигарет, але ніяк не зменшило кількість курців.

Заборона на викладку, на думку експертів, призведе до закриття дрібних торгових точок, які не зможуть оплатити 30-70 тисяч грн за переобладнання під нові вимоги.

Заборона на аромати і добавки в електронних сигаретах повністю знищить галузь. А споживачі, звиклі до таких виробів, переключаться на нелегальну продукцію.

«Контрабандний криміналітет, читаючи всі ці проєкти законів, аплодує стоячи», - зазначають журналісти.

За даними компанії «Кантар», в минулому році частка нелегального тютюнового ринку в країні становила 6,9%, а на початок 2021 року піднялась до рекордного рівня - 12,8%.

«Досвід Румунії та Польщі показує, що як тільки нелегальний ринок сигарет переступає позначку в 10%, зупинити його буде дуже важко, на це підуть довгі роки. Україна переступила ту межу і пішла далі, а проект №4358 тільки прискорить цей рух», - попереджають експерти.

Здоровою альтернативою прийняттю сумнівних проєктів є імплементація директив ЄС щодо регулювання тютюнової галузі, переконані вони.