Сьогодні відзначається одне з найбільш "смачних" свят в році - День пельменів 18 лютого. Достеменно невідомо, хто саме заснував цю дату, але ясно одне - пельмені залишаються улюбленою стравою багатьох українців. УНІАН розповість, пельмені з яким м'ясом виходять найапетитнішими і які ще бувають рецепти такої страви.
Класичний рецепт пельменів
- Яловичий фарш - 300 гр
- Свинячий фарш - 300 гр
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Вода - 250 мл
- Яйця - 1 шт.
- Пшеничне борошно - 500 гр
- Рослинна олія - 15 мл
Фарш викласти в глибоку миску, додати дрібно подрібнену цибулю. Посолити, поперчити і ретельно перемішати. Накрити кришкою і прибрати на 30 хвилин в холодильник, щоб м'ясо стало соковитим.
Зробити тісто: налити в глибоку миску теплу воду, яйце, сіль і перемішати. Всипати 350-400 гр борошна, вимісити тісто. Орієнтуйтеся на консистенцію - маса повинна бути еластичною. Готове тісто зібрати в грудку, обернути рушником і прибрати в холодильник на 20 хвилин.
Посипати стіл борошном, викласти тісто, розділити на частини, кожну скатати в "ковбаску" і нарізати на порційні шматки. Розкатати їх в коржі, на кожну викласти порцію фаршу, зліпити краї тіста, а потім загорнути їх у формі класичних пельменів. Варіть до готовності і подавайте на стіл.
Якщо наліпили занадто багато, візьміть плоску тарілку, посипте борошном, викладіть на неї пельмені, що залишилися, і поставте в морозилку.
Пельмені з морепродуктами
- Кальмар - 500 г
- Креветки - 300 г
- Цибуля - 150 г
- Масло часникове - 70 г
- Сіль - 10 г
- Перець - 10 г
- Борошно - 690 г
- Вода - 250 мл
- Яйце - 60 г
- Сіль - 12 г
У глибоку миску висипати борошно, зробити поглиблення всередині, вбити яйце і влити воду. Ретельно перемішати, потім вимісити еластичне тісто, скатати його в грудку, накрити плівкою і прибрати в холодильник на 2-3 години.
Кальмар і креветки відварити, пропустити через м'ясорубку разом з цибулею, яку ви попередньо обсмажити на сковороді. Посолити, поперчити, перемішати. Розкатати тісто, вирізати кола для пельменів, викласти начинку і заліпити краї тіста. Варити 10 хвилин, подавати зі сметаною.
Пельмені з сиром на сковороді
- Готові пельмені - 400 гр
- Сир твердий - 80 гр
- Вода - 200 мл
- Рослинна олія - 20 мл
- Сіль, перець - за смаком
- Спеції - за смаком
Розігріти сковороду з додаванням рослинної олії, викласти заморожені пельмені. Обсмажувати 2-3 хвилини до тих пір, поки не з'явиться золотиста скоринка. Влити гарячу воду, посолити і додати спеції. Накрити кришкою, готувати протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. Коли пельмені збільшаться в розмірі, посипати їх тертим сиром і готувати під кришкою ще кілька хвилин. Подавати до столу, посипавши зеленню.