Київський торт - легкий рецепт / фото ua.depositphotos.com

Знаменитий Київський торт протягом кількох десятиліть є однією з кулінарних візитівок нашої столиці. А в українських родин цей десерт часто з'являється на святковому столі. Його рецепт запатентований Київською кондитерською фабрикою - за ГОСТом, 1 кг містить 600 г крему з маслом і 400 г білково-горіхового тіста. Ці продукти за радянських часів були на вагу золота, тому торт став символом достатку.

Щоб здивувати і порадувати рідних, спробуйте приготувати домашній Київський торт - рецепт його не дуже простий, але перевірений багатьма кулінарами. Складається десерт із двох частин - хрустких білково-горіхових коржів і масляного крему. Верхівку прикрашають кольоровим кремом, цукатами або шматочками желе.

Київський торт - класичний рецепт

Інгредієнти для коржів:

Відео дня
  • цукор - 350 г;
  • яєчні білки - 8 шт;
  • борошно пшеничне - 70 г;
  • горіхи (кеш'ю, фундук, арахіс або мигдаль) - 220 г;
  • ванільний цукор - 20 г.

Інгредієнти для крему:

  • цукор - 200 г;
  • вершкове масло - 350 г;
  • яєчні жовтки - 8 шт;
  • молоко - 250 г;
  • ванільний цукор - 10 г;
  • какао - 12 г;
  • коньяк (за бажанням) - 1 стол. л.

Яйця розділіть на білки та жовтки. Білки підуть у коржі, а жовтки - у крем. Щоб точно повторити Київський торт у домашніх умовах, заквасьте білки. Для цього їх потрібно залишити при кімнатній температурі на 12-20 годин. Можна також робити десерт зі свіжих білків - різниця на смак майже не помітна.

Спочатку приготуйте тісто для торта. Дві круглі форми для випічки застеліть пергаментом і змастіть маслом. Після вимішування його одразу потрібно запекти, оскільки воно не призначене для зберігання. Горіхи подрібніть, змішайте з цукром, ванільним цукром і борошном. Білки збийте до твердих піків спочатку на середній, потім на великій швидкості міксера.

До збитих білків акуратно вмішайте горіхову суміш і перемішайте до однорідності. Потім швидко, поки маса не осіла, перекладіть у форми для випічки. Запікайте коржі в розігрітій до 150° духовці приблизно 1,5 години. Готові коржі мають бути повністю сухими.

Торт Київський рецепт у домашніх умовах / фото ua.depositphotos.com

Для крему змішайте жовтки, цукор і ванільний цукор. Перемішайте до однорідності та влийте молоко. Поставте масу на середній вогонь і варіть до загустіння (приблизно 10 хвилин). Не давайте масі закипіти - при появі перших бульбашок одразу вимкніть вогонь. Готову суміш остудіть до кімнатної температури та змішайте з розм'якшеним вершковим маслом. За бажанням додайте коньяк.

Із загальної маси крему відокремте приблизно 6 столових ложок і змішайте з какао-порошком. Цей темний крем піде на змащування коржів.

Зберіть торт - викладіть на тарілку перший корж, змастіть кремом, потім другий корж і знову крем. Темним кремом прикрасьте верх і боки торта. За бажанням краї десерту можна посипати рубаними горіхами. Прикрасьте готовий Київський торт за смаком цукатами або залишками крему.

Вас також можуть зацікавити новини: