
Знаменитий Київський торт протягом кількох десятиліть є однією з кулінарних візитівок нашої столиці. А в українських родин цей десерт часто з'являється на святковому столі. Його рецепт запатентований Київською кондитерською фабрикою - за ГОСТом, 1 кг містить 600 г крему з маслом і 400 г білково-горіхового тіста. Ці продукти за радянських часів були на вагу золота, тому торт став символом достатку.
Щоб здивувати і порадувати рідних, спробуйте приготувати домашній Київський торт - рецепт його не дуже простий, але перевірений багатьма кулінарами. Складається десерт із двох частин - хрустких білково-горіхових коржів і масляного крему. Верхівку прикрашають кольоровим кремом, цукатами або шматочками желе.
Київський торт - класичний рецепт
Інгредієнти для коржів:
- цукор - 350 г;
- яєчні білки - 8 шт;
- борошно пшеничне - 70 г;
- горіхи (кеш'ю, фундук, арахіс або мигдаль) - 220 г;
- ванільний цукор - 20 г.
Інгредієнти для крему:
- цукор - 200 г;
- вершкове масло - 350 г;
- яєчні жовтки - 8 шт;
- молоко - 250 г;
- ванільний цукор - 10 г;
- какао - 12 г;
- коньяк (за бажанням) - 1 стол. л.
Яйця розділіть на білки та жовтки. Білки підуть у коржі, а жовтки - у крем. Щоб точно повторити Київський торт у домашніх умовах, заквасьте білки. Для цього їх потрібно залишити при кімнатній температурі на 12-20 годин. Можна також робити десерт зі свіжих білків - різниця на смак майже не помітна.
Спочатку приготуйте тісто для торта. Дві круглі форми для випічки застеліть пергаментом і змастіть маслом. Після вимішування його одразу потрібно запекти, оскільки воно не призначене для зберігання. Горіхи подрібніть, змішайте з цукром, ванільним цукром і борошном. Білки збийте до твердих піків спочатку на середній, потім на великій швидкості міксера.
До збитих білків акуратно вмішайте горіхову суміш і перемішайте до однорідності. Потім швидко, поки маса не осіла, перекладіть у форми для випічки. Запікайте коржі в розігрітій до 150° духовці приблизно 1,5 години. Готові коржі мають бути повністю сухими.

Для крему змішайте жовтки, цукор і ванільний цукор. Перемішайте до однорідності та влийте молоко. Поставте масу на середній вогонь і варіть до загустіння (приблизно 10 хвилин). Не давайте масі закипіти - при появі перших бульбашок одразу вимкніть вогонь. Готову суміш остудіть до кімнатної температури та змішайте з розм'якшеним вершковим маслом. За бажанням додайте коньяк.
Із загальної маси крему відокремте приблизно 6 столових ложок і змішайте з какао-порошком. Цей темний крем піде на змащування коржів.
Зберіть торт - викладіть на тарілку перший корж, змастіть кремом, потім другий корж і знову крем. Темним кремом прикрасьте верх і боки торта. За бажанням краї десерту можна посипати рубаними горіхами. Прикрасьте готовий Київський торт за смаком цукатами або залишками крему.