Незвичайні рецепти борщу / 1zoom.ru

Борщ - знайома всім страва і національна гордість України. Кожна сім'я має свій власний улюблений рецепт борщу, але інгредієнти ми всі використовуємо схожі. А якщо трохи поекспериментувати? Пропонуємо вам 3 незвичайних рецепти традиційного супу, які приємно вас здивують.

Борщ з вишнею

  • М'ясо - 300 г.
  • Картопля - 6-7 шт.
  • Цибулина - 2 шт.
  • Морква - 1-2 шт.
  • Буряк - 0.5 шт.
  • Капуста - 0.5 шт.
  • Томатна паста - 2 ст. ложки.
  • Вишня без кісточок свіжа або консервована - 1 склянка.
  • Рослинна олія - 2-3 ст.ложок.
  • Часник - 2-5 зубчиків.

Вимийте м'ясо, викладіть в каструлю з вогнем і поставте на невеликий вогонь. Варіть до готовності м'яса, знімаючи піну. У бульйон для аромату можна додати селеру або чищену моркву.

Цибулину нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Натерти моркву і буряк, обсмажити разом з цибулею. Додайте в сковороду томатну пасту. Овочі в сковороді посолити і поперчити. Тушкувати на середньому вогні під кришкою 7-10 хвилин.

Процідити бульйон і знову поставити на вогонь. У бульйон викласти нарізану картоплю і зажарку. Варити 20 хвилин. Додати в борщ нарізане м'ясо, поперчити і посолити, варити ще 5 хвилин. В кінці додати нашатковану капусту і вишні. Рекомендується використовувати консервовані вишні - смак буде яскравішим. Варити борщ ще 5 хвилин і вимкнути вогонь. Залишити настоятися під кришкою на 30 хвилин.

Полтавський борщ з галушками

Для борщу:

  • Вода - 5 л.
  • М'ясо птиці - 1 кг.
  • Капуста - 400 г.
  • Буряк великий - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Лук - 2 шт.
  • Картопля - 5 шт.
  • Часник за смаком.
  • Томатна паста - 5 ст.ложок.
  • Оцет - 3 ч. ложки.
  • Лавровий лист - 4 шт.
  • Перець, сіль, зелень за смаком.

Для галушок:

  • Борошно - 150 г.
  • Яйця - 1 шт.
  • Окріп - 50 мл.

М'ясо покладіть в каструлю з водою і зваріть бульйон. Буряк очистити і нарізати соломкою. Скропити буряк оцтом і викласти в сковороду. Смажити 5 хвилин. Потім додати до буряка томатну пасту і нарізані цибулю і моркву. Тушкувати овочі 5-7 хвилин під кришкою.

Приготувати галушки - в миску з окропом всипати борошно і швидко замісити тісто. Коли тісто досить охолоне, щоб місити його руками - вбити яйце і домісити вручну. Сформувати галушки ложкою.

У готовий бульйон покласти картоплю кубиками і нашатковану капусту. Варити 15 хвилин. Потім додати в борщ овочі з томатною пастою. Через 5 хвилин після додавання овочів покласти в борщ галушки, заправити перцем і лавровим листом.  Варити, поки галушки не спливуть на поверхню. Вимкнути борщ і залишити на 20 хвилин під кришкою.

Борщ з чорносливом / фото ua.depositphotos.com

Борщ з чорносливом і квасолею

  • Курка - 1 шт.
  • Селера - 1 стебло
  • Морква - 3 шт.
  • Лук - 3 шт.
  • Часник - 6 зубчиків.
  • Петрушка - 30 г.
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Чорний перець горошком - 6 шт.
  • Помідори - 400 г.
  • Буряк - 1 кг.
  • Чорнослив - 200 г.
  • Консервована квасоля - 400 г.
  • Рослинна олія - 50 мл.
  • Капуста - 400 г.
  • Копчена свиняча грудинка - 200 г.
  • Сіль, перець за смаком.

Курку викласти в каструлю з 5 л води. Додати в каструлю селеру, стебла петрушки без листя, одну моркву і одну цибулину. Варити курячо-овочевий бульйон 2 години. Готовий бульйон процідити через сито.

Буряк, моркву і капусту нарізати тонкою соломкою. Цибулю нарізати півколом, свинячу грудинку - кубиком. У каструлі з олією смажити моркву, цибулю, буряк і грудинку 10-12 хвилин. Додати дрібно нарізані помідори і чорнослив і тушкувати 15 хвилин. 

У бульйон додати капусту і варити 20 хвилин. Викласти овочі з чорносливом і грудинкою. Додати консервовану квасолю. Варити ще 20 хвилин. Всипати рубаний часник і листя петрушки. Зняти з вогню і подавати зі сметаною. Чорнослив надає борщу легкий фруктовий і копчений смак.

Вас також можуть зацікавити новини: