Борщ - знайома всім страва і національна гордість України. Кожна сім'я має свій власний улюблений рецепт борщу, але інгредієнти ми всі використовуємо схожі. А якщо трохи поекспериментувати? Пропонуємо вам 3 незвичайних рецепти традиційного супу, які приємно вас здивують.
Борщ з вишнею
- М'ясо - 300 г.
- Картопля - 6-7 шт.
- Цибулина - 2 шт.
- Морква - 1-2 шт.
- Буряк - 0.5 шт.
- Капуста - 0.5 шт.
- Томатна паста - 2 ст. ложки.
- Вишня без кісточок свіжа або консервована - 1 склянка.
- Рослинна олія - 2-3 ст.ложок.
- Часник - 2-5 зубчиків.
Вимийте м'ясо, викладіть в каструлю з вогнем і поставте на невеликий вогонь. Варіть до готовності м'яса, знімаючи піну. У бульйон для аромату можна додати селеру або чищену моркву.
Цибулину нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Натерти моркву і буряк, обсмажити разом з цибулею. Додайте в сковороду томатну пасту. Овочі в сковороді посолити і поперчити. Тушкувати на середньому вогні під кришкою 7-10 хвилин.
Процідити бульйон і знову поставити на вогонь. У бульйон викласти нарізану картоплю і зажарку. Варити 20 хвилин. Додати в борщ нарізане м'ясо, поперчити і посолити, варити ще 5 хвилин. В кінці додати нашатковану капусту і вишні. Рекомендується використовувати консервовані вишні - смак буде яскравішим. Варити борщ ще 5 хвилин і вимкнути вогонь. Залишити настоятися під кришкою на 30 хвилин.
Полтавський борщ з галушками
Для борщу:
- Вода - 5 л.
- М'ясо птиці - 1 кг.
- Капуста - 400 г.
- Буряк великий - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Лук - 2 шт.
- Картопля - 5 шт.
- Часник за смаком.
- Томатна паста - 5 ст.ложок.
- Оцет - 3 ч. ложки.
- Лавровий лист - 4 шт.
- Перець, сіль, зелень за смаком.
Для галушок:
- Борошно - 150 г.
- Яйця - 1 шт.
- Окріп - 50 мл.
М'ясо покладіть в каструлю з водою і зваріть бульйон. Буряк очистити і нарізати соломкою. Скропити буряк оцтом і викласти в сковороду. Смажити 5 хвилин. Потім додати до буряка томатну пасту і нарізані цибулю і моркву. Тушкувати овочі 5-7 хвилин під кришкою.
Приготувати галушки - в миску з окропом всипати борошно і швидко замісити тісто. Коли тісто досить охолоне, щоб місити його руками - вбити яйце і домісити вручну. Сформувати галушки ложкою.
У готовий бульйон покласти картоплю кубиками і нашатковану капусту. Варити 15 хвилин. Потім додати в борщ овочі з томатною пастою. Через 5 хвилин після додавання овочів покласти в борщ галушки, заправити перцем і лавровим листом. Варити, поки галушки не спливуть на поверхню. Вимкнути борщ і залишити на 20 хвилин під кришкою.
Борщ з чорносливом і квасолею
- Курка - 1 шт.
- Селера - 1 стебло
- Морква - 3 шт.
- Лук - 3 шт.
- Часник - 6 зубчиків.
- Петрушка - 30 г.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Чорний перець горошком - 6 шт.
- Помідори - 400 г.
- Буряк - 1 кг.
- Чорнослив - 200 г.
- Консервована квасоля - 400 г.
- Рослинна олія - 50 мл.
- Капуста - 400 г.
- Копчена свиняча грудинка - 200 г.
- Сіль, перець за смаком.
Курку викласти в каструлю з 5 л води. Додати в каструлю селеру, стебла петрушки без листя, одну моркву і одну цибулину. Варити курячо-овочевий бульйон 2 години. Готовий бульйон процідити через сито.
Буряк, моркву і капусту нарізати тонкою соломкою. Цибулю нарізати півколом, свинячу грудинку - кубиком. У каструлі з олією смажити моркву, цибулю, буряк і грудинку 10-12 хвилин. Додати дрібно нарізані помідори і чорнослив і тушкувати 15 хвилин.
У бульйон додати капусту і варити 20 хвилин. Викласти овочі з чорносливом і грудинкою. Додати консервовану квасолю. Варити ще 20 хвилин. Всипати рубаний часник і листя петрушки. Зняти з вогню і подавати зі сметаною. Чорнослив надає борщу легкий фруктовий і копчений смак.