Овоч почали вирощувати близько 5 тисяч років тому в Мексиці. Тоді люди харчувалися виключно його насінням. У 16 столітті він дістався і до Європи, але до 18 століття його сприймали, як декоративну рослину - через його незвичайні квіти. Пізніше в їжу стали використовувати і насіння, і квіти. До речі, в Греції, Франції та Мексиці досі готують безліч дивовижних страв з квіток кабачка.
- Кабачки - користь, які речовини містить
- Користь кабачка для жінок і чоловіків
- Кабачок - користь для дітей
- Кабачки - користь для вагітних
- Чим небезпечний кабачок - шкода і протипоказання
- Кому протипоказаний кабачок за станом здоров'я
УНІАН розповість, кому категорично не можна їсти кабачки, і як правильно вживати цей овоч.
Кабачки - користь, які речовини містить
Овоч багатий на вітаміни В1 і В2. Концентрація вітаміну С взагалі дивовижна - в 100 грамах - 17% від добової норми. Такий набір речовин допомагає організму боротися з різними інфекціями.
Також в кабачках багато калію, який відомий своїм сечогінним і жовчогінним ефектом. Саме тому овоч показаний людям, які страждають затримкою сечі і жовчі. Крім того, він допомагає при профілактиці серцево-судинних захворювань.
Зелені кабачки - перший продукт, який рекомендують дієтологи, якщо вам хочеться схуднути. Овоч містить багато води і мало калорій, до того ж володіє легкозасвоюваними вуглеводами. Жовті кабачки по набору вітамінів цілком можуть скласти конкуренцію моркви.
Насіння кабачків також не можна обійти стороною - високий відсоток вмісту Омега-3 допомагає привести в норму стан шкіри, волосся і нігтів.
Користь кабачка для жінок і чоловіків
Для жінок особливо ефективний овоч при менопаузі, так як допомагає уникнути перепадів настрою, нормалізувати стан організму і підвищити гемоглобін.
Позитивно впливає на репродуктивну систему, зменшуючи біль під час критичних днів. Покращує роботу яєчників, зменшує запальні процеси в області органів малого таза.
Кабачок - користь для дітей
Шкірка, м'якоть і насіння містять елементи, що прискорюють ріст і розвиток дитини. Один з них - пектин, який позитивно впливає на роботу кишечника, покращуючи його перистальтику. Діти в ранньому віці часто страждають запорами, тому замість таблеток можна додати в раціон кабачок - це гарантія регулярного стільця у дитини.
Кабачки - користь для вагітних
- вітамін А - формує всі органи і системи дитини;
- група вітамінів В, а найважливіший з них - фолієва кислота - допомагає підтримувати комфортний стан матері і дитини, впливає на розвиток центральної нервової системи плода;
- вітамін С - зміцнює імунну систему, допомагає боротися з вірусами і прискорює засвоюваність всіх інших речовин, отриманих з їжею;
- кальцій - покращує стан зубів, нігтів і волосся, знижує відсоток передчасних пологів і викиднів;
- калій і натрій нормалізують водний баланс і виводять зайву рідину;
- магній - зміцнює серцево-судинну систему;
- літій, цинк, марганець, фосфор, мідь і сірка - в м'якоті кабачка. Разом з комплексом білків і жирних кислот.
Протипоказання тільки одне - не можна вживати овоч, якщо у вас підвищена секреція шлункового соку і ниркова недостатність.
Чим небезпечний кабачок - шкода і протипоказання
Незважаючи на те, що цей овоч - найпростіший і доступний, не всім можна його вживати. Ранні кабачки взагалі не вважаються корисними - в них багато нітратів і пестицидів, тому їсти їх не варто, а у великій кількості - тим більше.
Кому протипоказаний кабачок за станом здоров'я
- при захворюваннях нирок - через велику кількість рідини в овочі;
- людям з гастритом або виразкою - можна гасити, варити і готувати на пару, смажити - ні в якому разі;
- під час порушень роботи шлунково-кишкового тракту і наявності діареї забудьте про кабачки - в них багато клітковини, яка погіршить ситуацію;
- якщо у вас камені в нирках або жовчному - сік з кабачків пити не можна.