Користь та шкода кабачків / depositphotos.com

Овоч почали вирощувати близько 5 тисяч років тому в Мексиці. Тоді люди харчувалися виключно його насінням. У 16 столітті він дістався і до Європи, але до 18 століття його сприймали, як декоративну рослину - через його незвичайні квіти. Пізніше в їжу стали використовувати і насіння, і квіти. До речі, в Греції, Франції та Мексиці досі готують безліч дивовижних страв з квіток кабачка.

УНІАН розповість, кому категорично не можна їсти кабачки, і як правильно вживати цей овоч.

Кабачки - користь, які речовини містить

Овоч багатий на вітаміни В1 і В2. Концентрація вітаміну С взагалі дивовижна - в 100 грамах - 17% від добової норми. Такий набір речовин допомагає організму боротися з різними інфекціями.

Відео дня

Також в кабачках багато калію, який відомий своїм сечогінним і жовчогінним ефектом. Саме тому овоч показаний людям, які страждають затримкою сечі і жовчі. Крім того, він допомагає при профілактиці серцево-судинних захворювань.

Зелені кабачки - перший продукт, який рекомендують дієтологи, якщо вам хочеться схуднути. Овоч містить багато води і мало калорій, до того ж володіє легкозасвоюваними вуглеводами. Жовті кабачки по набору вітамінів цілком можуть скласти конкуренцію моркви.

Насіння кабачків також не можна обійти стороною - високий відсоток вмісту Омега-3 допомагає привести в норму стан шкіри, волосся і нігтів.

Користь кабачка для жінок і чоловіків

Для жінок особливо ефективний овоч при менопаузі, так як допомагає уникнути перепадів настрою, нормалізувати стан організму і підвищити гемоглобін.

Позитивно впливає на репродуктивну систему, зменшуючи біль під час критичних днів. Покращує роботу яєчників, зменшує запальні процеси в області органів малого таза.

Кабачок - користь для дітей

Шкірка, м'якоть і насіння містять елементи, що прискорюють ріст і розвиток дитини. Один з них - пектин, який позитивно впливає на роботу кишечника, покращуючи його перистальтику. Діти в ранньому віці часто страждають запорами, тому замість таблеток можна додати в раціон кабачок - це гарантія регулярного стільця у дитини.

Кабачки - користь для вагітних

  • вітамін А - формує всі органи і системи дитини;
  • група вітамінів В, а найважливіший з них - фолієва кислота - допомагає підтримувати комфортний стан матері і дитини, впливає на розвиток центральної нервової системи плода;
  • вітамін С - зміцнює імунну систему, допомагає боротися з вірусами і прискорює засвоюваність всіх інших речовин, отриманих з їжею;
  • кальцій - покращує стан зубів, нігтів і волосся, знижує відсоток передчасних пологів і викиднів;
  • калій і натрій нормалізують водний баланс і виводять зайву рідину;
  • магній - зміцнює серцево-судинну систему;
  • літій, цинк, марганець, фосфор, мідь і сірка - в м'якоті кабачка. Разом з комплексом білків і жирних кислот.

Протипоказання тільки одне - не можна вживати овоч, якщо у вас підвищена секреція шлункового соку і ниркова недостатність.

Чим небезпечний кабачок - шкода і протипоказання

Незважаючи на те, що цей овоч - найпростіший і доступний, не всім можна його вживати. Ранні кабачки взагалі не вважаються корисними - в них багато нітратів і пестицидів, тому їсти їх не варто, а у великій кількості - тим більше.

Кому протипоказаний кабачок за станом здоров'я

  • при захворюваннях нирок - через велику кількість рідини в овочі;
  • людям з гастритом або виразкою - можна гасити, варити і готувати на пару, смажити - ні в якому разі;
  • під час порушень роботи шлунково-кишкового тракту і наявності діареї забудьте про кабачки - в них багато клітковини, яка погіршить ситуацію;
  • якщо у вас камені в нирках або жовчному - сік з кабачків пити не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: