Домашній кетчуп на зиму / фото ua.depositphotos.com

Томатний соус кетчуп - один з найпопулярніших соусів в світі. Його можна легко приготувати вдома з доступних інгредієнтів. Смак домашнього кетчупу не гірший за магазинний, а користі значно більше. Такий соус можна закрити в банках і зберігати до зими.

Порада кулінарам: якщо кетчуп вийшов занадто рідким, нагрійте його на вогні і вмішайте 1 столову ложку крохмалю на 2 літри соусу. В іншій статті ми розкрили ще одну кулінарну хитрість – як маринувати капусту смачно і легко.

Домашній кетчуп з помідорів на зиму

  • Стиглі помідори - 5 кг.
  • Цибуля - 1 кг.
  • Цукор - 250 кг.
  • Сіль - 2 ст. л.
  • Мелена кориця - 1 ч. л.
  • Мелений чорний перець - 1 ч. л.
  • Мелена паприка - 1 ч. л.
  • Мелена гвоздика - 1 ч. л.
  • Оцет 9% - 50 мл.

Помідори крупно нарізати, видалити серцевини. Викласти помідори в каструлю і поставити на маленький вогонь на 20 хвилин. Влити трохи води і перемішати овочі, тушкувати 40 хвилин. Додати до помідорів крупно нарізану цибулю. Варити овочі на маленькому вогні 90 хвилин без кришки. 

Зняти каструлю з вогню. Додати спеції, сіль і цукор. Подрібнити овочі блендером до однорідності. Якщо ви не хочете, щоб в соусі було насіння - пропустіть його через марлю. Знову поставити кетчуп на маленький вогонь і варити ще 2 години, поки соус не загусне. В кінці варіння додати оцет і розлити кетчуп по стерилізованим банкам.

Кетчуп з яблуками

  • Помідори - 4 кг.
  • Кислі яблука - 4 кг.
  • Цибуля - 250 г.
  • Сіль - 1 ст. л.
  • Цукор - 250 г.
  • Оцет - 50 мл.
  • Щіпка меленого чорного перцю.
  • Мелена кориця - 1 ч. л.

Читайте такожЯк стерилізувати банки для консервації: корисні поради, про які ви не зналиПомідори пропустити через м'ясорубку. Перелити в каструлю, поставити на маленький вогонь і варити 1,5 години. Додати крупно нарізані цибулю і яблука без шкірки. Довести до кипіння і зняти з вогню. Злегка остудити суміш. Подрібнити соус блендером і повернути на вогонь. Після закипання додати оцет, сіль, перець, цукор і корицю. Варити 15 хвилин і розлити по банках.

Домашній кетчуп рецепт / фото pixabay.com

Домашній кетчуп зі сливами

  • Помідори - 650 г.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Сливи - 250 р.
  • Цукор - 0.5 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Оцет - 1 ч. л.
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Гвоздика - 2 шт.
  • Запашний перець - 2 шт.

На помідорах зробити надрізи у вигляді хреста і облити окропом. Зняти шкірку з томатів. Крупно нарізати томати і викласти в каструлю. Варити на маленькому вогні 30-40 хвилин. Цибулю і сливи без кісточок подрібнити блендером і додати до помідорів. Варити 5 хвилин.

Потім додати в соус сіль, цукор, оцет і спеції і варити 10 хвилин. Кетчуп не накривати кришкою. Після варіння пропустити соус через марлю або друшляк. Після цього соус можна розливати по банках.

Читайте також інші рецепти: