Що можна їсти під час Успенського посту / depositphotos.com

Починається він 14 серпня і триватиме до 28 серпня - дня Успіння Пресвятої Богородиці. Раніше ми детально розповідали, що собою являє Успенський піст 2021, які молитви читати на Успіння, його суть і загальні правила харчування. Сьогодні поділимося рекомендаціями дієтолога і запропонуємо кілька рецептів пісних страв.

Дієтолог-нутриціолог Соломія Наум каже:

Часто в своїй практиці я зустрічаюся з тим, що люди бездумно переходять на пісне меню тільки для того, щоб оточуючі мали про них гарну думку. Наприклад, в період посту деякі мої пацієнти просять пісне меню, хоча дотримуються м'ясного. Для чого ж їм пісне? Щоб здаватися релігійною "хорошою" людиною. Я ж вважаю, що перш за все варто берегти своє здоров'я, а у пост найважливіше - це очищення душі. Хоча, робити детокс для тіла, відмовлятися від їжі тваринного походження теж корисно, якщо це робити 1-2 рази на тиждень. А на довгий період, то вже варто враховувати свій стан здоров'я.

Успенський піст - що можна їсти

Правила харчування під час посту / ua.depositphotos.com

Лікар нагадує, що харчування в пост передбачає відмову від білків тваринного походження, тому їх кількість падає, а натомість різко зростає кількість вуглеводів. Зміна раціону - це завжди стрес для організму.

Відео дня

Відмова від м'яса, риби, яєць і кисломолочних продуктів може негативно позначитися на здоров'ї, перш за все це позначиться на вашому імунітеті. Саме тому, в країнах, де в раціоні жителів недостатня кількість білків, число пацієнтів з коронавирусной інфекцією було вище.

Дієтолог радить:

Якщо ж Ви все ж вирішили дотримуватися посту, ви повинні розуміти, що потрібно грамотно скласти свій пісний раціон, ввести продукти, які містять білки рослинного походження: гриби, бобові (горох, боби, квасоля, нут, сочевиця), цільнозернові (гречка, вівсянка, кіноа, пшенична каша), горіхи, овочі (зокрема шпинат, капуста білокачанна). У цих продуктах теж висока кількість вуглеводів, але складних, а вміст білка вище. А ось прості вуглеводи: білий хліб, солодощі, борошно, цукор, каші швидкого приготування - все це треба виключити з раціону назавжди.

Кому не можна дотримуватися посту

Кому лікарі не рекомендують постити / фото ua.depositphotos.com

Є певні категорії населення, яким варто відмовитися від такої дієти:

  • вагітні;
  • жінки на ГВ;
  • діти та підлітки;
  • спортсмени, або люди, які виконують важку фізичну працю;
  • людям з наявністю вірусних захворювань і хвороб шлунково-кишкового тракту (гастрит, застій жовчі); тим, у кого є важкі хронічні захворювання (онкологія, цукровий діабет).

Успенський піст 2021 - рецепти пісних страв

Суп з білою квасолею і свіжою капустою

  • вода - 2 л;
  • картопля - 3 шт;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт;
  • морква - 1 шт;
  • квасоля - 0.5 склянки;
  • капуста - 150 гр;
  • лавровий лист - 1 шт;
  • олія соняшникова - 5 ст. л;
  • сіль - 1 ст. л;
  • часник - 5 зубчиків.

Попередньо замочуємо квасолю у воді на 12 годин.

Читайте такожРецепти з перцю: 3 неймовірних страви на всі часиКартоплю почистити, помити, нарізати кубиками і зварити в 2 л.води. Моркву і цибулю також очистити, цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити на соняшниковій олії 3-4 хвилини. Квасолю зварити окремо до готовності.

За 2-3 хвилини до готовності картоплі додати в каструлю нашатковану капусту, посолити і варити 5 хвилин. Додати в каструлю цибулю, моркву, лавровий лист і квасолю, довести до кипіння. Спробувати на сіль, при необхідності посолити. Зняти каструлю з вогню, додати подрібнений часник, закрити кришкою і залишити.

Дієтичний рис з болгарським перцем

  • вода - 250 мл;
  • олія соняшникова - 35 мл;
  • петрушка - 10 гр;
  • сіль - 5 гр;
  • цибуля ріпчаста - 70 гр;
  • перець болгарський - 120 гр;
  • рис довгозернистий - 75 гр;
  • кріп - 15 гр.

Ріпчасту цибулю очистити, нарізати кубиками і обсмажувати на олії 3-4 хвилини. Перед помити, видалити насіння і плодоніжки, нарізати кубиками і додати до цибулі. Смажити ще 5 хвилин. Промити рис, викласти до овочів і, помішуючи, обсмажувати 1 хвилину.

Закип'ятити 250 мл води, влити в рис, посолити, накрити сковороду кришкою. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати 25 хвилин. В кінці зняти сковороду з вогню, петрушку і кріп дрібно нарізати, додати до рису. Подавати блюдо гарячим.

Оладки з цибулею пісні

  • вода - 200 мл;
  • цибуля ріпчаста - 100 гр;
  • борошно пшеничне - 170 гр;
  • сіль - на кінчику чайної ложки;
  • дріжджі - 10 гр;
  • олія соняшникова - 60 гр;
  • цукор - 0.5 ч. л.

Лук очистити, подрібнити в комбайні. Закип'ятити 200 мл води і залити нею цибулю. Почекати, поки маса злегка охолоне. Додати цукор, сіль і дріжджі, перемішати. Просіяти борошно, всипати в тісто. За консистенцією воно повинно нагадувати густу сметану.

Накрити тісто рушником і залишити на 20-25 хвилин. Розігріти сковороду, полити соняшниковою олією. Акуратно з краю набирати в ложку тісто і викладати на сковороду порційно. Ні в якому разі не перемішуйте тісто, інакше воно осяде. Оладки в кінці можна прикрасити зеленню.

Вас також може зацікавити: