Корисні властивості малини / pinterest.ru

Перша думка, яка приходить в голову, коли виникає питання: «Що робити з малиною» - це знайти рецепт малинового варення і запастися потужною зброєю проти грипу або ГРВІ. Тим не менш, такі властивості - не едина перевага ягід.

Користь малини для організму

Малина-джерело вітамінів / pinterest.ru

Продукт багатий різними вітамінами:

  • С - успішно бореться з симптомами ГРЗ і не дає організму ослабнути під час бурхливої інфекції всередині;
  • Е - уповільнює старіння клітин, зберігає необхідну норму гемоглобіну, зміцнює капіляри і покращує згортання крові.
  • В3 - розширює судини, стимулює вироблення шлункового соку і покращує мікроциркуляцію крові.
  • В6 - дарує негайний сечогінний ефект, знімає спазми, здатний знизити (або запобігти) нервові розлади, покращує стан шкіри.
  • В2 - позитивно впливає на зір, щитовидну залозу і репродуктивну систему.
  • В1 - прискорює Б-Ж-У обмін і підвищує апетит.
  • А - покращує стан імунітету, активно бореться з вірусами і бактеріями.

Для жінок 

Читайте також5 літніх десертів, які ви можете приготувати вдомаКорисні властивості малини для здоров'я милих дам виражаються в здатності цієї ягоди покращувати роботу репродуктивної системи і синтезу гормонів. Розгладжуються зморшки, поліпшується колір обличчя і загальний стан шкіри. Прискорюється ріст волосся. До речі, малина - відмінний засіб для схуднення.

Відео дня

Для чоловіків

Якщо вам цікаво, які хвороби лікує малина у чоловіків, то знайте, що регулярне вживання цих стиглих ягід допоможе збільшити рівень тестостерону в крові і поліпшити фертильність. Також малина нормалізує травлення, підвищує настрій і стабілізує нервову систему.

У чому шкода малини і кому її не можна вживати

Малина-протипоказання / pinterest.ru

Ягоди, як і будь-який інший продукт, шкідливий і корисний одночасно. Перед тим, як їсти малину, переконайтеся, що ви не страждаєте одним з цих захворювань:

  • подагра;
  • алергія;
  • ниркова недостатність або будь-які інші проблеми з нирками;
  • виразка, гастрит, хронічні та гострі захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • цукровий діабет;
  • астма;
  • сечокам'яні хвороби.

Кому не можна малину ще: дітям до трьох років, вагітним з гіпертонусом матки, людям, які приймають препарати, що прискорюють згортання крові.

Як вибрати малину

Розглядаючи ягоди на базарі або в супермаркеті, принюхайтеся. Хороша стигла малина завжди ароматна. До того ж, довго вона не залежується і, якщо продукт несвіжий, то ви побачите сік на дні ємності і цвіль на ягодах. І самі вони на дотик будуть м'якими, а не пружними.

Пам'ятайте про те, що максимальна кількість корисних речовин знаходиться саме в свіжому продукті. Навіть малина перетерта з цукром - це краще, ніж варення. 

Зберігати ягоди потрібно не більше двох діб і тільки в холодильнику. Якщо хочете продовжити термін - розкладіть суху малину на великій плоскій тарілці або підносі і поставте в морозильну камеру. Тільки після цих маніпуляцій ягоди можна зсипати в пакет. Така послідовність дій необхідна, якщо не хочете в результаті отримати один суцільний злиплий ком.

Рецепт малинової наливки на горілці 

Наливка з малини / pinterest.ru
  • малина - 5 кг;
  • цукор - 1 кг;
  • горілка - 1.5 л;
  • вода - 1 л.

Перебрати і очистити малину, засипати в ємність зі скла. Налити горілку так, щоб вона покривала ягоди на 2-3 см. Закрити посудину шматком щільної тканини і прибрати в тепле місце на тиждень. Після закінчення терміну злити зайву рідину, в неї віджати осад. Взяти каструлю і змішати його з цукром і водою. Поставити на повільний вогонь, кип'ятити 5 хвилин, знімаючи пінку. Одержаний сироп остудити і змішати з настоянкою. Готовий напій процідити і перелити в скляну посудину. Залишити на місяць в прохолодному місці. Потім наливку відфільтрувати, розлити по пляшках і зберігати при температурі від 6-16 °C.

Також з малини можна приготувати дивовижне варення.