Рецепт гуцульського бограчу вдома / фото ua.depositphotos.com

Кожна людина, яка хоч раз подорожувала в Карпати, куштувала бограч. Смак цієї страви закарпатських господинь важко забути, але не хвилюйтеся, адже бограч з легкістю можна приготувати вдома.

Раніше ми розповідали, як приготувати ситне і ароматне овочеве рагу, а сьогодні розкриємо оригінальний рецепт гуцульського бограчу.

Бограч - це традиційна гуцульська страва, схожа на поєднання гуляша та овочевого рагу. Його особливість - наваристий смак та яскравий колір.

Відео дня

Як готувати бограч вдома - рецепт від шеф-кухаря

Головним ігредієнтом бограча є м'ясо - у традиційному рецепті його цілих п'ять видів. Український кухар Євген Клопотенко радить готувати бограч по-закарпатськи, поєднуючи свинину та яловичину.

Тож, гайда готувати бограч Клопотенка. Для приготування необхідно:

  • свинне сало - 50 г;
  • яловичина - 800 г;
  • картопля - 500 г;
  • помідор - 2 шт;
  • болгарський перець - 2 шт;
  • цибуля - 2 шт;
  • перець чилі - 10 г;
  • паприка - 1 ч. л;
  • копчена паприка - 1 ч. л;
  • сіль і перець - до смаку.

До речі, спробуйте поекспериментувати з пряними спеціями. Лише з досвідом ви зрозумієте, як приготувати бограч смачнішим.

Цей рецепт ідеальний для господинь, які планують готувати домашній бограч. Для приготування вам не знадобиться духова шафа чи відкритий вогонь. Це універсальний бограч на плиті, рецепт якого вам точно сподобається.

Розпочнемо із м'ясних складників. Наріжте дрібними кубиками сало, перекладіть його у посудину для тушкування на помірний вогонь. Поки сало топиться, наріжте порційними шматками яловичину та відправте її тушкуватися до сала. Регулярно помішуйте.

Поки м'ясо готується, займемося овочами. Очистіть картоплю, наріжте великими кубиками. Краще використати молоду картоплю невеликого розміру та додавати її у страву, не розрізаючи. Поріжте помідори та болгарський перець невеликими кубиками. Цибулини розріжте крупно - на шість частин, а перець чилі - тонкими слайсами.

Коли м'ясо підрум'яниться, додайте до нього всі підготовлені овочі, тушкуйте ще 30 хвилин до готовності усіх овочів. У процесі готування додайте паприку та копчену паприку, сіль та перець. 

Бограч смакують як гуляш, і як суп. У випадку з першим варіантом за 10 хвилин до готовності додайте у страву води стільки, щоб вона не покрила усі овочі та м'ясо, доготовуйте в бульйоні. Якщо вам більше подобається бограч суп - додайте більше води і також доготовуйте в бульйоні.

Подавайте із свіжою зеленню та грінками. Смачного!

Вас також можуть зацікавити новини: