У МВС Росії судиться з опозицією / Фото: Девід Френкель / Медиазона  МВС Росії судиться з опозицією / Фото: Девід Френкель / Медиазона

Головне управління МВС РФ по Москві подало два позови до Олексія Навальному та інших опозиціонерів. Відомство хоче відсудити майже 18 млн рублів за залучення поліцейських і техніки для забезпечення громадського порядку на неузгоджених акціях протесту 27 липня і 3 серпня.

Читайте такожСмикнув за шолом росгвардійця: учасника мітингу в Москві засудили до трьох років колонії (відео)

Відео дня

Як повідомляє «Коммерсант», два позови до прихильників Олексія Навального надійшли в Симоновський районний суд 30 вересня.

У прес-службі суду журналістам пояснили – обидва позови пов'язані з тим, що представники главку «просять відшкодувати їм збитки, завдані у зв'язку із залученням сил та засобів на забезпечення громадського порядку в результаті проведення неузгоджених масових заходів».

Опозиціонери називають позови політичним переслідуванням і мають намір оскаржувати їх.

«Для нас досить забавно, що ГУВС Москви приєдналося до судового конвеєру по вижиманню з нас усіх можливих засобів», – заявив журналістам Георгій Албуров.

Досудові бесіди з учасниками процесів призначено на 21 жовтня.

Як повідомляв УНІАН, протести в підтримку кандидатів, яким відмовили в реєстрації на вибори в Мосміськдуму, тривали з середини липня. Більшість лідерів російського протесту були заарештовані на строки від 7 до 30 діб.

Найчисленніша санкціонована акція пройшла 20 липня на проспекті Сахарова (за підрахунками МВС, вона зібрала близько 12 тисяч учасників, а за словами організаторів - понад 20 тисяч). Найгучніша несанкціонована - 27 липня.

Акції протесту продовжилися і в серпні. Під час мітингів та акцій в Москві було затримано понад 3 тисяч осіб, деякі з них були травмовані в результаті застосування сили для розгону мітингів.