REUTERS

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити компенсацію сумарно 29 громадянам, які скаржилися на тортури в поліції та інших органах системи МВС.

Як повідомляє "Настоящее время", три відповідних рішення було винесено ЄСПЛ. Суд визнав порушення з боку влади РФ ст. 3 Європейської конвенції про заборону тортур. В сумі Росія повинна виплатити 835 тисяч євро.

Як зазначається, 14 осіб розповіли про тортури електричним струмом, шість - про задушення поліетиленовим пакетом, двоє - протигазом. Інші заявники розповіли про побої та інших тортури. Крім того, кільком затриманим погрожували зґвалтуванням з боку силовиків і обіцянками катувати їх сім'ї.

Відео дня

Читайте такожЄСПЛ відмовився забороняти екстрадицію бойовика Цемаха до Нідерландів

Так, житель Астраханської області поскаржився на побиття струмом по мокрій голові. За його словами, так поліцейські вимагали від нього зізнатися у вбивстві. Житель Татарстану повідомив, що співробітники поліції наносили йому удари струмом в зуби, в область статевих органів і живіт. Крім того, чоловіка закували в наручники і підвісили на перекладині, притиснувши його голову до ніг. Заявник з Дагестану у своїй скарзі зазначив, що його вивезли в ліс і били електрошокером - таким чином вівся допит. В результаті він зізнався у пособництві учаснику незаконного збройного формування та в незаконному зберіганні зброї та боєприпасів. У СІЗО у нього діагностували численні синці та гематоми, але слідчі не знайшли підстав для кримінального переслідування співробітників поліції.

Читайте такожЄСПЛ вважає законним рішення Литви щодо видворення російських пропагандистів

Інші заявники розповіли про те, що їх душили рушником, били пляшками з водою і гумовими кийками, катували струмом зі зв'язаними ногами, в тому числі в області геніталій.

Скарги на тортури з боку російських силовиків надійшли також з Воронежа, Санкт-Петербурга, Орловської області, Оренбурга та інших регіонів Росії.

Як повідомляв УНІАН, раніше ЄСПЛ визнав провину російської влади за викрадення і загибель 20 жителів Кавказу.