REUTERS

У МЗС РФ заявили, що захист росіян і російськомовних в Україні та країнах Балтії залишається пріоритетом зовнішньої політики Росії.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказав уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Григорій Лук'янцев.

«Захист прав російського і російськомовного населення, захист наших земляків за кордоном є одним з пріоритетних завдань нашої зовнішньої політики», - заявив Лук'янцев.

Відео дня

Читайте такожРосіянин вкрав з ветеринарної клініки собаку та з'єднання їв його

«Це не тільки ситуація з захистом російськомовного населення в країнах Прибалтики, це ситуація з дотриманням прав російськомовного населення в Україні, вона доводиться до відома дипломатичної кореспонденції, у листах по лінії наших постійних представництв», - зазначив він.

За словами Лук'янцева, ця робота проводиться в листах по лінії верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєра, у зверненнях на адресу комісара Ради Європи з прав людини, генсекретаря Ради Європи.

“Ми будемо продовжувати вказувати на те, що відповідні дії в освітній сфері - що стосується шкіл з російською мовою навчання, можливості вивчення російської мови - вони також будуть предметом нашої стурбованості», - заявив Лук'янцев.

Він підкреслив, що російський МЗС прагне не просто говорити, що така проблема існує й утискаються права наших земляків, а часом і громадян».

«Ми прагнемо вказувати на те, що ті або інші дії можуть бути кваліфіковані як порушення відповідних зобов'язань цих держав по тих або інших міжнародних документах. Це стосується міжнародних договорів у сфері прав людини», - сказав Лук'янцев.

Як повідомляв УНІАН, Росія у 2014 році окупувала Крим і частина Донецької та Луганської областей під приводом захисту російськомовного населення.