"Імпортозаміщення" вбиває росіян / фото УНІАН

Весь світ вже п'ятий місяць спостерігає, як з Росії йдуть всі великі компанії. Ціни в магазинах злітають у космос, а продукти змітають з полиць.

Про це йдеться в сюжеті проекту FreeДом.

"Росія стрімко повертається в 1990-і роки. Забуте слово "дефіцит" знову увійшло в лексикон", — зазначають журналісти. 

Але президент РФ Володимир Путін в цей час постійно повторює, що все вдало імпортозамінюється. Тому журналісти проаналізували, чим реально у російської влади виходить замінити найнеобхідніші товари й взагалі - чи виходить.

Судячи з методичок, які розганяють прокремлівські блогери, проблема з цукром вже давно вирішена в Росії. Майонез - один з улюблених російських продуктів, який незабаром може стати у РФ дефіцитним товаром, він сильно подорожчав.

Росія імпортувала все своє м'ясо для виготовлення паштетів, тушкованок, ковбас. Тепер, щоб виправити ситуацію, у РФ в такі продукти додають воду. 

Є проблеми в Росії й з поставками риби. Виявляється, морська країна не може забезпечити себе лососем. Після того як експорт з Чилі та Фарерських островів припинився через санкції, в російські ресторани почали привозити рибну напівгниль. 

Є проблеми в Росії й із засобами гігієни. Наприклад, з прокладками. А в косметиці через санкції ось таке ноу-хау - гнойове мило і туш для вій у вигляді "пластиліну" і щіточки (як у наших бабусь колись).

Крім того, в Росії закінчується тара для всіх необхідних харчових продуктів. 

Нагадаємо, її встигли в Росії відкрити мережу фастфуду "Вкусно и точка", якою замінили Mcdonald's, а вже вляпалися в скандал. У логотипі російської мережі упізнали логотип португальської компанії Matosmix, яка займається кормами для тварин.

Вас також можуть зацікавити новини: