Росія прикривається “українським тероризмом” для здійснення внутрішніх репресій / фото ua.depositphotos.com

Протягом останніх двох десятиліть Росія розширює визначення "тероризму" у своєму законодавстві, дедалі більше визначаючи його як діяльність українських "диверсантів".

Це допомагає російським силовикам у придушенні інакомислення всередині країни, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

З посиланням на російські медіа аналітики зауважують, що розширення поняття тероризму в законодавстві РФ продовжується. Зокрема, в грудні Держдума запропонувала нові поправки до Кримінального кодексу РФ, які прирівнюють диверсію до теракту.

Відео дня

"Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) перейшла від визначення діяльності ісламістських бойовиків на Кавказі як тероризму до орієнтації тероризму навколо концепції українських "диверсантів", – акцентували в ISW.

У вівторок, 13 грудня, глава ФСБ Олександр Бортніков заявив про нібито зростання "терористичної активності" в країні, що він пов'язував з роботою Служби безпеки України.

"Російська влада, здається, використовує тло війни в Україні як зброю, щоб виправдати розширення законодавства про тероризм під виглядом захисту внутрішньої безпеки. Такі заходи, ймовірно, нададуть російським органам безпеки більшу свободу в придушенні внутрішнього інакомислення", – констатують аналітики.

Російські фейки про українських диверсантів

За інформацією російських ЗМІ, за 7 місяців повномасштабної війни було скоєно понад півсотні нападів на військкомати та адміністративні будівлі. Пожежі почали спалахувати після початку повномасштабного вторгнення Росії до України і почастішали після оголошення мобілізації в кінці вересня. 

Серед об'єктів, що зазнали нападу, була й приймальня голови "Єдиної Росії" Дмитра Медведєва.

Пропагандисти РФ звинувачують у таких інцидентах Україну. Екс-президент Медведєв відкрито називає причетних до подібних атак "жовто-блакитні диверсанти". Він також натякав на можливе скасування мораторію на смертну кару через "диверсію".

Вас також можуть зацікавити новини: