У РФ анонсували танки Т-72Б3 "з досвідом боїв в Україні" / фото t.me/ochen_zloy_chat

Військовий експерт Олександр Коваленко відреагував на ура-патріотичні наративи російської пропаганди про те, що "Уралвагонзавод" став виготовляти танки Т-72Б3 зразка 2022 року з урахуванням досвіду боїв в Україні.

"Скажімо так, ганебна ура-патріотична єресь в кожному слові і навіть дії, – написав він. – По-перше, УВЗ не виробляє танки Т-72 з 1998 року. Ця лінія успішно була покинута і розкрадена за два десятиліття і відновленню не підлягає. А зайнятий завод зараз розконсервацією старих запасів, а також їх ремонтом і модернізацією".

Також експерт висміяв рішення РФ встановити на танки динамічний захист (ДЗ), як "головний висновок, який зробили окупанти з боїв в Україні і зіткнення з ПТРК Javelin".

Відео дня

"Росія продовжила йти шляхом примітивізму і замість установки на танки комплексів активного захисту (КАЗ), які розробляються з часів СРСР, сьомий десяток років, наліпила на Т-72Б3 якомога більше ДЗ. А все чому? А все тому, що у Росії її КАЗ не тільки сирі на сімдесятому році робіт над ними, але і занадто дорогі навіть для корупційної Росії, щоб встановлювати на танки", – додав Коваленко.

Скільки у Росії є танків

Раніше Коваленко розповідав, що виробництва нових танків Т-90 в Росії вже не існує. Є тільки модернізація старих машин.

За його інформацією, на момент вторгнення в Україну армія РФ мала від 2600 до 3300 боєздатних танків. Як повідомляв Генштаб ЗСУ, за дев'ять місяців українські захисники знищили 2 тисячі 899 російських танків. У зв'язку з цим Кремль змушений знімати техніку зі зберігання та консервації. Згідно з відкритими даними, у РФ на зберіганні є близько 15 тисяч танків Т-72, Т-80, Т-90, Т-64 і Т-62.