У Кремлі створюють нову ПВК, щоб стримувати вплив Пригожина / фото REUTERS

У Росії вирішили створити паралельні військові структури - нову так звану "ПВК", що стримати політичний вплив фінансиста та вербувальника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина.

Водночас у суперництво з Пригожиним все активніше вступає голова Чечні Рамзан Кадиров, стверджують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Відомо, створенням нового бойового угруповання доручили прокремлівському бізнесмену Армену Саркісяну, якого пов'язують з українським екс-президентом-втікачем Віктором Януковичем.

Відео дня

Ймовірно, що високопосадовці схвалили зусилля Саркісяна, оскільки приватні військові компанії в Росії заборонені законом, нагадали аналітики. 

Зазначається, що Саркісян змоделював свої зусилля щодо створення нової ПВК на основі вербування зеків групою "Вагнера" у РФ. Спонсором цих зусиль є російсько-вірменський бізнесмен, власник холдингової компанії "Ташир", давнього субпідрядника російської державної енергетичної компанії "Газпром" Самвел Карапетян.

Своєю чергою глава Чечні Рамзан Кадиров регулярно просуває свої зусилля щодо створення паралельних військових структур на базі Чечні.

Нещодавно Кадиров зустрівся з президентом Росії Путіним і заявив, що вони обговорювали створення нових підрозділів російської армії та Росгвардії, що складаються з чеченського персоналу.

"Російські офіційні особи можуть сприяти подальшому просуванню наявних паралельних військових структур Кадирова і зусиль Саркісяна щодо створення приватної військової компанії для протидії зростанню впливу Пригожина, який використовує свої структури, щоб зарекомендувати себе як центральна фігура в російській політиці", - зазначають аналітики.

ПВК в Росії: що відомо

Як повідомляли в українській розвідці, Армен Саркісян (Армен Горлівський) - кримінальний авторитет з Горлівки, близький до сім’ї Януковича та пов’язаний з іще одним кримінальником – Юрієм Іванющенком (Юра Єнакієвський) - призначений новим "смотрящим" за в’язницями на своїй та тимчасово окупованих територіях України. Наголошується, що цей "проект" має посилити окупаційний контингент та створити внутрішню конкуренцію серед російських ПВК. 

Відомо, що найактивніше в Україні воюють найманці ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Втім, компанія в певний момент відчува брак "гарматного м'яса", тому пішла на вербування в'язнів.

У листопаді УНІАН вже повідомляв, що в Росії з колоній зникли тисячі ув'язнених на тлі війни в Україні. Число людей в російських колоніях за два перших місяці осені поточного року скоротилося на 23 тисячі. Це пов'язують з тим, що ув'язнених вербують в ПВК "Вагнера".

За даними українського Генштабу, в Донецьку область переміщено окремі підрозділи окупантів з території Чеченської Республіки та зі складу приватної військової компанії "Вагнер".

Вас також можуть зацікавити новини: