ШІ не розуміє причинно-наслідкового зв'язку / vpnsrus.com

«Чужі» вже тут. Якщо ви крутите головою і озираєтеся, подумайте ще раз. Насправді вони скрізь. Вони у вашому телефоні, у вашому телевізорі, в комп’ютері і в машині. Але вони прибули не з космосу, а із внутрішнього простору нашого власного розуму.

Системи штучного інтелекту – це ті «чужі», про яких ми говоримо. Багато слів, речень, параграфів, сторінок і книг було написано про будову штучного інтелекту. І роздуми про цю технологію варіюються від диснеївського оптимізму до песимістичної картинки з «Термінатора». Людям радіти чи боятися? Розширювати межі чи, навпаки, створювати перепони і перевірки?

Про це на сторінках Newsweek пише професор комп’ютерних наук Університету Бен-Гуріона Моше Сіппер. Він зауважує, що це не перший випадок, коли люди вступають в контакт з нелюдським розумом. Приміром, коти теж розумні, так само як і мавпи чи кити. І ніхто їх не боїться. Ніхто не думає, що домашній кіт розумніший за нього чи що він от-от відбере чиєсь робоче місце (хіба що це посада мишолова).

Відео дня

Читайте такожСтівен Хокінг віщував вимирання нинішнього виду людей через генну інженерію

Але випадок з машинами інший. Це перший розум, якого не стосується феномен еволюції, який зробив нас, людей, тими, хто ми є. ШІ – перший розум, який з’явився з вакууму, з хмар, а не виник під ними. Страх перед такими «чужими» виникає і тоді, коли зловісні заголовки газет проголошують, що штучний інтелект скоро стане «в мільярди разів розумнішим, ніж люди». Чи коли в пресі розмірковують про необхідність для нашого виду злитися з технікою, щоб не зникнути назавжди. Насправді ж все якраз навпаки.

Відсутність природної еволюції – це критичне слабке місце ШІ. Хоч він може краще за людей впоратися із завданням пошуку зв’язку, він не розуміє причинності. Вчений Джуда Перл, який став лауреатом Премії Тюрінга, нещодавно зауважив, що ШІ дуже вправний у виявленні закономірностей на кшталт такої: «Люди, які купують зубну пасту, купують і зубні щітки». Але у машини виникають проблеми з пошуком відповіді на питання, чому люди купують зубні щітки. І якщо піти трохи далі, ШІ зазнає ще більшої невдачі: «Якщо клієнт не купує пасту, чи купить він зубну щітку?».

Читайте такожGazeta Wyborcza: «сильний» штучний інтелект або шанси Skynet у знищенні людства

Таким чином, у розумінні інтелекту нам варто вийти за межі розуміння чистої «потужності мозку». Велика мозкова потужність не обов’язково має прямий зв’язок з інтелектом. Приміром, локомотив може мати в 50 разів більше кінських сил, ніж автомобіль. Але за кермом авто водій може повернути вліво чи вправо у будь-який момент, а локомотив цього не зробить. Суть інтелекту теж в тому, що з ним можна зробити, а не в його кількісних характеристиках.

Цілком очевидно, що ШІ будуть потрібні всі переваги людського, набутого еволюційним шляхом інтелекту, щоб здобути якогось раду незалежність. Але варто замислитися ще над таким питанням: чи настане день, коли людство настільки буде довіряти штучному інтелекту, що видалить себе з рівняння?

Вчений пише, що у нещодавньому дослідженні під назвою «Більше людського з людьми» його команда дійшла висновку, що у біологічно-медичному полі системи, які не будуть включати участі людей, просто неможливі. Простіше кажучи, чи довіриться пацієнт роботу-кардіологу більше, ніж живому лікарю? Коли ШІ вставляє між повідомлення у соціальній мережі нецікаву рекламу або пропонує неправильний маршрут у системі навігації, це дратує користувачів. Але якщо машина неправильно діагностує рак або пропустить щось важливе під час медичних аналізів, це буде коштувати життя.

Читайте такожThe Economist: Політиків можна замінити більш ефективними роботами, але чи варто?

Наразі стає очевидним, що ШІ і люди можуть і насправді вже налагоджують дуже вигідне партнерство. Ця співпраця починає процвітати в медичній сфері, оскільки ШІ допомагає швидко виявити закономірності, які більшість людей могли б виявити і самі. І медики-люди використовують ці швидше отримані результати для поліпшення здоров’я пацієнтів.

Тож так, «чужі» вже тут. Але із захопленням світу їм доведеться зачекати, поки вони не здогадаються, навіщо люди купують зубну щітку і пасту.