Занурення Orpheus у водах Атлантичного океану / фото Bobby Foster, OceanX

Донині глибоководна зона океану - від шести до 11 кілометрів під поверхнею товщі води, або 45 відсотків Світового океану - залишається практично невивченою.

Такі місця є і в інших областях Сонячної системи: наприклад, супутник Юпітера Європа повністю вкритий океаном, пише Naked Science.

Однак завдяки NASA і Океанографічному інституту Вудс-Хоул (Woods Hole Oceanographic Institution, WHOI), провідної світової некомерційної організації, яка займається дослідженням океанів, наші знання можуть значно збільшитися. Новий підводний човен з назвою Orpheus (Орфей) готовий досліджувати цю підводну зону за допомогою цілого ряду наукових інструментів. Вчені стверджують, що одного разу подібні апарати зможуть досліджувати океани і в інших місцях Сонячної системи.

Читайте такожВчені планують створити 3D-мапу підводного світу Індійського океану (відео)

Орфей - герой давньогрецької міфології, пережив подорож в підземний світ. Саме в його честь був названий 272-кілограмовий безпілотний підводний корабель, призначений для вивчення глибоководної зони. Вартість проекту склала 1,2 мільйона доларів.

Для зв'язку з апаратом, який знаходиться на кількох кілометрах під водою, може знадобитися більше часу, ніж для зв'язку з космічним апаратом із поверхні Місяця. Тому апарат повністю автономний: коли він прийме рішення піднятися на поверхню, то випустить пару сталевих гир, які впадуть на морське дно, дозволяючи йому спливти на поверхню. В ідеалі безпілотник буде робити це, коли він завершить свою місію або після закінчення часу очікування. Після спливання він дасть знати про своє розташування, щоб його підібрали дослідники.

Відео: OceanX

Orpheus оснащений чотирма камерами, схожими на GoPro зі спалахами, які допоможуть йому самостійно орієнтуватися і робити знімки. Поки максимальна глибина, на яку занурювався Orpheus, - приблизно 182 метри. Це відбулося в рамках експерименту автономної роботи апарату у вересні минулого року. Під час тестового занурення камери апарату показали деяких "крабоподібних" і "трубчастих" істот.

Читайте такожМікрочастинки пластику в океані об'єднуються і можуть вбити все живе на глибині

Команда WHOI також об'єднала 40 зображень морського дна, щоб створити тривимірну мозаїку. Вага і розмір Orpheus обумовлені тим, що в разі успіху цієї місії його наступні версії будуть досліджувати крижані океани найменшого супутника Юпітера - Європи.

Занурюватися на таку глибину неймовірно важко. Попередній підводний човен під назвою Nereus, також побудований інженерами WHOI, був втрачений на глибині дев'яти кілометрів у 2014 році. На цей раз до проекту долучена Лабораторія реактивного руху NASA, адже саме з цього проекту може початися відкриття інопланетного життя на стародавніх супутниках Юпітера, які на сьогодні вважаються найбільш імовірним місцем для життя в Сонячній системі.