Художнє відображення планети HR 8799e \ eso.org

На цій планеті під назвою HR8799, вирує гігантська буря, повідомляється на офіційному сайті обсерваторії ESO .

Читайте такожДев’яту планету Сонячної системи можуть виявити до 2030 року

Екзопланета знаходиться на відстані близько 129 світлових років від Землі в сузір'ї Пегаса, передає Новое время. Нічого подібного до неї в нашій Сонячній системі немає: вона одночасно набагато масивніша і набагато молодша ніж будь-яка планета, що обертається навколо Сонця.

Відео дня

Цьому "немовляті" серед екзопланет всього 30 млн років, і це дозволяє отримати з її спостережень унікальну інформацію про утворення планет і планетних систем. Умови на її поверхні дуже негостинні: нерозтрачена енергія від її утворення і потужний парниковий ефект нагріли HR8799e до температури близько 1000 ° C.

Вперше для визначення детальних характеристик екзопланети була використана оптична інтерферометрія. Нова техніка спостережень дозволила отримати чудовий детальний спектр безпрецедентної якості - вдесятеро більш детальний, ніж вдавалося раніше. Вимірювання дозволили встановити склад атмосфери HR8799e.

"Наш аналіз показав, що атмосфера HR8799e містить набагато більше окису вуглецю, ніж метану - це незрозуміло з точки зору хімії рівноважних процесів. Нам здається, що цей несподіваний результат найкраще пояснюється вертикальними вітрами, що дмуть в верхніх шарах атмосфери, які не дозволяють чадним газам вступати в реакцію з воднем і утворювати метан", - говорить Сільвестр Лакур, керівник дослідницької групи, співробітник CNRS, Паризької обсерваторії (PSL) і Інституту позаземної фізики Макса Планка.

Група виявила в атмосфері планети також хмари заліза і силікатний пил. У поєднанні з надлишком окису вуглецю це показує, що атмосфера HR8799e охоплена гігантською бурею.

"Наші спостереження свідчать про існування газової кулі, освітленої зсередини, причому промені світла пробиваються крізь охоплені бурею ділянки темної хмарності. Конвекція діє на хмари, що складаються з залізо-силікатних частинок, ці хмари руйнуються і їхній вміст випадає всередину планети. Все це створює картину динамічної атмосфери гігантської екзопланети в процесі народження, в якій йдуть складні фізичні і хімічні процеси", - уточнює Лакур.