Ілюстрація / REUTERS

Через три дні NASA запустить низку унікальних наукових експериментів у космос на борту ракети Falcon Heavy компанії SpaceX. Це відбудеться в рамках Програми космічних тестів Міністерства оборони США (STP-2). Серед вантажу в ракеті, яка стартує 24 червня з Космічного центру Кеннеді у Флориді, буде також технологія, яка потенційно може зробити революцію і космічній навігації й дати поштовх дослідженням нових світів.

Як пише Newsweek, йдеться про «Атомний годинник для глибокого космосу» (DSAC), збудований Лабораторією реактивного руху NASA. Він вирушить на орбіту і проведе там випробувальний рік, готуючись до майбутніх місій на Місяць, Марс тощо.

Читайте такожУ NASA успішно випробували "живучість" гелікоптера для Марса

Відео дня

Загалом, технологія працює схожим чином, що і звичний для всіх GPS. Коли люди користуються системою навігації на Землі, супутник GPS може виявити їхні координати, оцінюючи час, за який сигнал долає відстань між, наприклад, телефоном і супутником. Космічний корабель зв’язується з атомними годинниками на Землі для навігації, а не з супутниками на орбіті.

«Наша здатність керувати космічними апаратами у глибокому космосі базується на можливості дуже точно оцінювати той відрізок часу, який потрібен сигналу для подорожі від земної антени до корабля. Знаючи, як швидко сигнал рухається і скільки часу потрібно на передачу сигналу, ми можемо розрахувати відстань до космічного апарату", - пояснила заступник головного розробника в проекті DSAC Джилл Сюберт.

«Збір цих даних впродовж всього часу дозволяє навігаторам відбудувати траєкторію руху апарата і передбачити, куди він прямує», - додала вона.

Однак, нинішня технологія атомних годинників має низку недоліків для космічної навігації. Тому вчені намагаються замінити її техніками, з якими космічні апарати могли б працювати швидше.

Читайте такожПовернення людства на Місяць: що це дасть і де будуть перші колонії?

Сучасні атомні годинники, які здатні вимірювати час подорожі сигналу з достатньою точністю для безпечної навігації в космосі, дуже великі. Вони приблизно завбільшки з холодильник, а отже надто великі, щоб відправляти у глибокий космос. Саме тому вченим доводиться зараз пересилати сигнал з наземних антен до космічного корабля, а потім назад до наземної антени.

«DSAC дасть нам точні й стабільні можливості, які заощадять час. Це буде досить компактний і міцний пристрій для польотів у космос. Ми зможемо скоротити процес, в якому сигнал буде пересилатися безпосередньо з космічного корабля на наземну антену. Це дуже покращить навігацію. Це дозволить нам використовувати існуючу Мережу для глибокого космосу більш ефективно, дозволить створити автономну бортову систему навігації. Більше того, можна буде створити подібну до GPS систему навігації на інших планетах і природних супутниках», - пояснила Сюберт.