Тривожні вигуки не впливають на швидкість повернення птахів до гнізда / УНІАН

Науковці встановили, що галки розпізнають потенційно небезпечну для себе людину завдяки тривожним вигукам птахів свого виду.

Читайте такожУкраїнська школярка винайшла пристрій, що рятує життя у замкнутому просторі

Порівнюючи вигуки птахів, вчені дійшли висновку, що галки користуються кількома типами сигналів: тривожним (для попередження своєї зграї про небезпеку) і контактним.

Відео дня

Водночас галки здатні розпізнавати потенційно небезпечну людину, коли бачать її вдруге. Однак орнітологи спростовують думку, що в залежності від типів вигуків птахи уповільнюють чи прискорюють швидкість повернення до гнізда.

На думку дослідників, однією з найбільших проблем і переваг птахів є співіснування з людиною. З одного боку, люди підгодовують їх, з іншого боку – людина часто стає загрозою.

Довідка УНІАН. Галка (Corvus monedula) — вид птахів роду крук, один з найменших (34–39 см завдовжки) представників роду. В Україні осілий, кочовий, перелітний птах. Галки часто збираються великими зграями. Зокрема – разом із граками, воронами або навіть сизими голубами.

Вони роблять гніздо з гілок та вистилають його всередині соломою, ганчір'ям, ватою, клаптиками паперу та ін. Також ці птахи відкладають до 8 яєць, на яких сидять 18-20 днів. У червні вони вже можуть літати й покидають гніздо.